Vágólapra másolva!
Két felmérőn már átesett férfi tornászválogatottunk, ám az idei első igazi megmérettetés a fővárosi Tornacsarnokban vasárnap rendezendő szerbajnokságon vár a versenyzőkre. Az Európa-bajnok Berki Krisztián lólengésben most először mutatja új gyakorlatát, amely az anyagerejét tekintve jelenleg a legerősebb a világon.

A szerbajnoksággal egyúttal megkezdődik a válogatók sorozata a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra; a szerbajnokság mellett a szombathelyi magyar nemzetközi bajnokságon, az Eb-n és az országos bajnokságon elért eredmények számítanak majd a csapat kijelölésekor. A stuttgarti világbajnokságon a férfiaknál a tavalyi vb-eredmények alapján csak három magyar tornász indulhat. A három helyre Berki Krisztián, Gál Róbert és Hetrovics Marcell pályázik a legjobb eséllyel (Berki csak lólengésben indulna a vb-n), de a válogatókon Czingli László, Szalontai István és Szilágyi András is bekerülhet a csapatba.

A szerbajnokságon Berki Krisztián lólengésben először mutatja be a nagyközönségnek új gyakorlatát, amely jelenleg a leganyagerősebb a világon; ha Európa-bajnokunk minden betervezett elemet bemutat, akkor 6,7 a kiinduló pontszáma.

"Bízom benne, hogy az új gyakorlatot vasárnap teljes egészében sikerül végrehajtanom, szeretném az olló egész fordulatot kézállásba feltenni, és akkor biztos a 6.7-es kiinduló pont. Ha nem jön össze, a legrosszabb esetben is 6,5-ből indul a gyakorlatom, és már ez is egy tizeddel jobb, mint a tavalyi pontszámom. Az edzéseken egyre jobban sikerül bemutatnom a gyakorlatomat, kíváncsian várom a párizsi Világkupát, hogy a nemzetközi zsűri miként értékeli. A célom idén természetesen a vb-arany megszerezése, hiszen nekem csak ez jelenthet olimpiai kvótát. Az egri Tanárképző Főiskolán egyébként sikeresen letettem a félévi vizsgáimat, csupán a labdarúgással akad kisebb gondom, mert a fejelés kevésbé ment, de összességében ez is sikerült. Most pedig már a tornáé a főszerep" - nyilatkozta Berki Krisztián

Gál Róbert és Hetrovics Marcell vasárnap mind a hat szeren indul a Tornacsarnokban. Mindez azt jelenti, hogy Gál már teljesen felépült tavalyi Achillesín-sérüléséből, s korláton, gyűrűn és talajon átalakított gyakorlatokat mutat be.

"Végre bátran gyakorolhatok kedvenc szereimen, ugráson és talajon is. A felkészülésem részben hullámzó volt, de most már minden rendben van. A Világkupákon nálam négy szer, a talaj, az ugrás, a gyűrű és a korlát jöhet szóba, és az adott időszaknak megfelelően variálunk majd, hogy mikor melyiken indulok. Összességében persze az a cél, hogy mind a hat szeren jó legyek, hiszen nekem összetettben kell megszereznem az olimpiai kvótát" - fogalmazott a vb-bronzérmes Gál Róbert

Dr. Karácsony István szakmai igazgató a következőket mondta el a szerbajnokság előtt: "Örvendetes, hogy mindenki egyre jobb formát mutat, a közös edzéseknek és az ellenőrzőknek tényleg az a célja, hogy felmérjük, ki milyen állapotban van. Berkinek fantasztikus az új gyakorlata, legutóbb szinte hibátlanul hajtotta végre, ha akkor éppen egy vb-n vagyunk, jó eséllyel pályázott volna az első helyre. Hetrovics mind a hat szeren biztató formát mutatott, Gál az első ellenőrzőn kicsit gyengélkedett, de a másodikon már ő is jól tornászott."

Ami a női válogatottat illeti, jó hír, hogy Korcsmáros Enikő felépült térdsérüléséből, és a szerbajnokságon már korláton és gerendán is indul. Draskóczy Imre korábbi szövetségi kapitány, a Héraklész-program vezetőedzője szerint vasárnap Gombás Laura lehet a legnagyobb éremhalmozó, akit várhatóan csak korláton szoríthat meg Korcsmáros. A mesterfokú bajnokság győztese, Böczögő Dorina a junioroknál indul, idehaza majd a magyar nemzetközi bajnokságon kap bizonyítási lehetőséget a felnőttek között. Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a nőknél is három indulónk lehet, ezekre a helyekre Böczögő, Gombás és Korcsmáros aspirál a legjobb eséllyel.