Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny 13. fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett az éllovas Viswanathan Ananddal. A spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában az indiai exvilágbajnok villámgyorsan húzott, a 26. lépés után kötöttel békét, Anand megőrizte félpontos előnyét a 16 éves Magnus Carlsennel szemben. A norvég sakkozó világossal az orosz Peter Szvidlerrel osztozott meg a ponton.  Döntetlen lett az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk játszmája. Hihetetlen partiban győzte le az orosz Alekszandr Morozevics a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot. A zárónapon Lékó világossal Carlsennel mérkőzik meg, Anand sötét lesz Ivancsuk ellen.

A linaresi tornán negyedszer láttuk a spanyol megnyitás Anti-Marshall változatát. A viadalon félpontos előnnyel vezető Viswanathan Anand "kottából" játszott a jóval többet gondolkodó Lékó Péterrel szemben. Nagymesterünk pontos lépéssorrenddel gond nélkül hozzájutott a d5-ös robbantáshoz, majd kiskombinációval a teljes kiegyenlítéshez. Péter a remivel nem tudott elkerülni az utolsó helyről, de reméljük, hogy a zárónapon végre megszerzi első győzelmét a szenzációs eredményt elérő Magnus Carlsen ellen.

A 16 éves norvég sakkozó az orosz Peter Szvidlerrel szemben remivel megőrizte második helyét és félpontos előnyét riválisa előtt. A Grünfeld védelemben a lebonyolításkor vezért áldozott két bástyáért, és a parti lépésismétléssel ért véget. Megnyitáselméleti párbajt vívott az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A két olimpiai bajnok a 17. lépéstől generális cserékbe kezdett, a létrejött pozíció csak szemre volt tetszetősebb Ivancsuknak, jogos volt a remi. Drámai csatát vívott az orosz Alekszandr Morozevics és Veszelin Topalov. Megalkuvást nem ismertek, az első körben a bolgár exvilágbajnok egyetlen győzelmét Moro ellen aratta. A huszárvégjátékban váratlan fordulatokat láttunk, majd a vezérvégjátékot Topalov rendkívül gyenge játékkal elbukta.

A 13. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2779) - Lékó Péter (magyar, 2749) döntetlen (Spanyol megnyitás, 26)
Levon Aronjan (örmény, 2744) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) - Veszelin Topalov (bolgár, 2783) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 80)
Magnus Carlsen (norvég, 2690) - Peter Szvidler (orosz, 2728) döntetlen (Grünfeld védelem, 29)

A verseny állása:
1. Viswanathan Anand 8 pont
2. Magnus Carlsen 7,5
3. Peter Szvidler 7
4-5. Levon Aronjan és Alekszandr Morozevics 6,5
6. Vaszilij Ivancsuk 6
7. Veszelin Topalov 5,5
8. Lékó Péter 5

Az utolsó forduló párosítása:
Lékó Péter - Magnus Carlsen
Peter Szvidler - Alekszandr Morozevics
Veszelin Topalov - Levon Aronjan
Vaszilij Ivancsuk - Viswanathan Anand