Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj második napján három kötöttfogású súlycsoport résztvevői léptek szőnyegre Szombathelyen, és a magyar birkózók folytatták eredményes szereplésüket. Kiss Balázs arany-, Lőrincz Tamás ezüst-, Virág Lajos pedig bronzérmet vehetett át, Németh Iván és Dreschler Attila az ötödik helyen végzett.

Rossz hírrel indult a nap, a 120 kilogrammos Deák Bárdos Mihály ugyanis reggel jelezte, hogy begyulladt a hüvelykujja, így nem indul a versenyen. Mindez azonban nem zavarta meg meg a magyar kötöttfogásúakat, akik Lőrincz Tamás 66, míg Kiss Balázs 96 kilogrammban jutott döntőbe. A bordasérüléséből felépült, egész nap ötletesen és frissen birkózó Lőrinczre a Guenot Steeve várt a döntőben, a tengerészgyalogos frizurát hordó francia azonban túl erős volt Európa-bajnokunknak, és két menetben győzött.

Kiss Balázs mindvégig magabiztosan és kiegyensúlyozottan gyűrte le ellenfeleit, szembetűnő volt, hogy riválisainál lényegesen jobban bírta szuflával az ütközeteket - igaz, csak az elődöntőben kellett jobban megizzadnia az orosz Kustov ellen. A fináléban az a svéd Jimmy Lidberg várt rá, aki a másik ágon a későbbi bronzérmes Virág Lajost győzte le. Kiss nem sokat törődött mindezzel, már a találkozó első másodperceiben nagy iramot diktált, és végül győzött az izgalmakban gazdag összecsapáson.

A szőnyeg széléről mindkét döntősünket teli torokból kiabálva buzdította Deák Bárdos Mihály: "Szerintem jól birkóztak a fiúk - értékelte a látottakat a nehézsúlyú birkózó. "Korábban volt már egy seb a kezemen, ami, úgy látszik, balszerencsémre éppen a verseny előtti éjszakán elmérgesedett" - bosszankodott Deák Bárdos, aki szinte biztos éremszerzésről maradt le.

Bánkódnia viszont egyáltalán nem volt oka Lőrincz Tamásnak: "Már az első mérkőzésemen éreztem, hogy ma jól fog menni a birkózás. Komoly és erős ellenfeleket sikerült megvernem, de a francia fiú ellen ma nem volt esélyem."

Forrás: MTI

Kiss Balázs (pirosban) nem talált legyőzőre


Az aranyérmes Kiss Balázs így vélekedett a napról: "Rengeteget és nagy intenzitással készültem a válogatott edzőtáborában, és nagyon örülök, hogy a munka már a teljesítményemben is megmutatkozik. Remélem, hogy 96 kilogrammban a szófiai Európa-bajnokságon én képviselhetem a magyar színeket."

A két nap alatt a magyar kötöttfogású csapat 7 érmet nyert, 1 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzot.

Tomka Tivadar