Vágólapra másolva!
A Magyar Sakkszövetség Hévízen április 13. és 15. között rendezi meg a sakklegendák párosmérkőzését, Portisch Lajos és Borisz Szpasszkij hatjátszmás rapid összecsapását. A párharc fővédnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Nemzet Sportolója, az 1978-as Buenos Aires-i olimpiai aranyérmes válogatottunk éltáblása, a húszszoros olimpikon, nyolcszoros világbajnokjelölt, kilencszeres magyar bajnok április 4-én ünnepli 70. születésnapját. Portisch a sakkozás 10. világbajnokával, kortársával, a hatszoros olimpiai bajnok Szpasszkijjal két világbajnok-jelölti  párosmeccset is játszott.

A magyar sakkozás élő legendáját, Portisch Lajost 70. születésnapja alkalmából szponzorok segítségével remek párharc megszervezésével köszönti a Magyar Sakkszövetség. Nagymesterünk a sakkozás 10. világbajnokával, Borisz Szpasszkijjal pályafutása során remek csatákat vívott, izgalmas összecsapásokat játszott.

Felejthetetlen emlék, hogy 1978-ban, a Buenos Aires-i sakkolimpián éppen Portisch vezetésével szakította meg válogatottunk a szovjet sakkozók győzelmi sorozatát, és Szpasszkijjal az éltáblán felálló együttes megelőzésével nyerte el a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget. Portisch és Szpasszkij két világbajnok-jelölti párosmeccset is játszott, 1977-ben a szovjet exvilágbajnok nyert, három évvel később nagymesterünk győzelmét hirdették ki.

77 korábbi partijukban a 70. életévét január 30-án betöltött Szpasszkij mérlege a kedvezőbb, 15-ször nyert és 7 játszmát vesztett. Hévízen naponta két-két rapid partiban mérik össze erejüket, 20-20 perc a gondolkodási idejük és 5-5 másodperc lépésenként. A versenyzőket, kísérőiket, a szervezőket főszponzorként a Hotel Palace látja vendégül. A két legenda párbaja mellett a senior sakkozóknak rapid versenyt is szerveznek.

Verőci Zsuzsa