Vágólapra másolva!
Monacóban remek játszmákkal, élvezetes küzdelmekkel megkezdődött a 16. Amber-verseny. Lékó Péter 1-1-re végzett az orosz Peter Szvidlerrel. Nagymesterünk a "vakon" vívott partit világossal az időzavaros kapkodásban elvesztette. A visszavágás hatásos volt, sötéttel erőteljes támadással egyenlített ki. A tavalyi holtversenyes győztesek, Viswanathan Anand és Alekszandr Morozevics párharca volt az első játéknap slágere, az orosz sakkozó 1,5-0,5-re nyert egyik legnagyobb riválisa ellen. Hasonló sikert könyvelhetett el az orosz világbajnok Vlagyiir Kramnyik az azeri Radzsabovval szemben. Kettős győzelemmel rajtolt az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Két remivel debütált az újonc 16 éves norvég Magnus Carlsen. A második fordulóban Aronjan-Lékó mérkőzésre kerül sor.

A Fairmont Monte Carlo Hotelben zajló viadalon a nagymesterek először vakon küzdöttek meg egymással, 25-25 percük van, és a lépések előtt 20 másodpercet is kapnak. Lékó Péter sorsolása alapján az első hármasban ült sakkasztalhoz az orosz Peter Szvidler elleni játszmájában. A spanyol megnyitás ún. Anti-Marshall változatában meglepte Szvidlert, aki hosszasan gondolkodott, de jó tervet talált. Péter egyre többet gondolkodott, az állás egyre bonyolultabbá vált. Az orosz nagymester tisztáldozatát Péter nem fogadta el, kitért a lépésismétlés elől, s gyalogelőnnyel próbálta megvédeni pozícióját, amelyet Szvidler vezérével, két bástyájával és huszárjával ostromolt. A kapkodásban Lékó elmulasztotta a jó védekezést, majd elnézett egy bástyaáldozatot, s feladásra kényszerült.

A visszavágás a rapid partiban remekül sikerült, ismét spanyol megnyitásban csatáztak. Péter hozzájutott a d5 felszabadító lépéshez, majd a kötést kihasználva világos vezérére egy látványos bástyalépéssel támadt rá. Megnyílt a nagyátló, s ezúttal Szvidler királya került bajba a sötét tisztek fenyegető összjátéka miatt. Látványos lett a befejezés, hatásos a kiegyenlítés, a második játéknapon az örmény Levon Aronjan lesz az ellenfele, aki kettős győzelemmel kezdte szereplését. Aronjan igazán hálás lehet spanyol ellenfelének, Francisco Vallejo Ponsnak, aki hibát hibára halmozott. Először elvesztett egy előnyös pozíciót, majd súlyos időzavarban egy egyenlő esélyű végjátékot.

Sikeresnek mondhatjuk a 16 éves Magnus Carlsen bemutatkozását. Két remivel tette le névjegyét a rutinos Borisz Gelfanddal szembeni párharcában. Megcsillogtatta egyre alaposabb megnyitáselméleti felkészültségét is.

A tavaly holtversenyben győztes Viswanathan Anand és Alekszandr Morozevics párbaja volt az első játéknap slágere. Az orosz nagymester egy éve parádés teljesítményt nyújtott "vakon", és formáját átmentette. Kicsit meggyűlt a baja az idővel, de meglepetésre a kapkodó indiai exvilágbajnok hibázott többször is, és királya bajba került. A visszavágón Morozevics a francia védelem McCutcheon változatában kiremizte a rapid sakkozás királyát, és így legyőzte egyik legnagyobb riválisát.

Kettős győzelemmel rajtolt az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Sötéttel remek tisztáldozattal támadt rá a holland Loek van Wely királyára, és akciója mattal végződött. Világossal sem adott esélyt ellenfelének, a jól megjátszott partit egy csinos kiskombinációval fejezte be. A világbajnok Vlagyimir Kramnyik sötéttel volt eredményes az azeri Tejmur Radzsabov ellen. Megnyitáselméleti újításával döntő előnyt érhetett volna el, de hibázott, és Tejmur bőséges ellenértéket kapott a vezérért. Időzavarban azonban pontatlanul védekezett, majd durva elnézéssel kikapott. A spanyol megnyitás Jaenish változatában az orosz világelső ügyetlenkedett, de a különböző színű futós végjátékot remire mentette.

Az első forduló eredményei:
"Vak" partik:
Levon Aronjan (örmény, 2744) - Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2679) 1 - 0 (Anti-meráni változat, 35)
Lékó Péter (magyar, 2749) - Peter Szvidler (orosz, 2728) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 53)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Magnus Carlsen (norvég, 2690) döntetlen (Vezérindiai védelem, 23)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2729) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2766) 0 - 1 (Szláv védelem, 59)
Loek van Wely (holland, 2683) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) 0 - 1 (Angol megnyitás, 27)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) 1 - 0 (Réti megnyitás, 48)

Rapid játszmák:
Vallejo Pons (spanyol, 2679) - Aronjan (örmény, 2744) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 87)
Szvidler (orosz, 2728) - Lékó (magyar, 2749) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 38)
Carlsen (norvég, 2690) - Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 30)
Kramnyik (orosz, 2766) - Radzsabov (azeri, 2729) döntetlen (Spanyol megnyitás, 68)
Ivancsuk (ukrán, 2750) - Van Wely (holland, 2683) 1 - 0 (Vezércsel, 37)
Anand (indiai, 2779) - Morozevics (orosz, 2741) döntetlen (Francia védelem, 36)

Az összetett verseny állása:
1-2. Aronjan és Ivancsuk 2 pont
3-4. Kramnyik és Morozevics 1,5
5-8. Lékó Péter, Carlsen, Gelfand és Szvidler 1
9-10. Anand és Radzsabov 0,5
11-12. Vallejo Pons és Van Wely 0

A 2. forduló párosítása:
Anand - Radzsabov
Ivancsuk - Morozevics
Kramnyik - Van Wely
Vallejo Pons - Carlsen
Szvidler - Gelfand
Aronjan - Lékó