Vágólapra másolva!
Egy héttel azután, hogy a szentpétervári Világkupát megnyerte, Mohamed Aida vasárnap a budapesti Eximbank Világkupán is kiválóan forgatta a tőrt: az MTK vívónője itthon a dobogó második fokára állhatott. A legjobb nyolc közé további két hazai versenyző került be: Knapek Edina a hatodik, Nattán Sarolta a hetedik helyen végzett. A győztes is magyar lett, Cristina Stahl - avagy Stahl Krisztina - Szatmárnémetiből; csak éppen az ő tiszteletére a román zászló kúszott a legmagasabbra az eredményhirdetésnél.

A Tornacsarnokból rajtoló 64-es főtáblára nyolc versenyzőnk jutott fel, és közülük az első körben csak Varga Gabriella esett ki. A Honvéd Human Rent Európa-bajnoknőjének a búcsúja a német Wolgasttal szemben azonban kellemetlen meglepetés volt. A 32 között Knapek Edina a még junior korú Zsáry Noémit, Mohamed Aida Jeszenszky Szilviát győzte le, Varga Katalin és Újlaky Virginie pedig koreai, illetve kínai ellenféllel szemben vérzett el, így a 32 között négy fővel csökkent a magyar kontingens. Knapek és Mohamed mellett Nattán Sarolta továbblépett, ő egy franciát vert egyetlen tussal, 9-8-ra.

S Nattán a legjobb a nyolcba is bekerült, mert a Varga Katalint kiejtő, csapatban világbajnok Szeo Min Jungot is legyőzte. Az MTK vívónője ezt az asszóját ugyancsak 9-8-ra nyerte, úgy, hogy 8-5-ös vezetéséről 8-8 lett az állás, majd az idegőrlő hosszabbításban ő talált. A négyes döntőbe jutásért aztán Mohameddel kellett vívnia, aki 15-6-ra intézte el az egész mezőnyből leghangosabb kínai Ruan Laj-dit. A távol-keleti versenyző minden adott találat után hatalmas ordít, de a Mohamed elleni asszójában kénytelen volt csöndben maradni.

A tavalyi torinói vb-n bronzérmes Mohamed Aida Nattán menetelésének is véget vetett, 14-10-re nyert, ám a vesztes is felettébb elégedett lehetett: "Talán egyszer, még régen éppen egy budapesti Világkupán a tizenhatig eljutottam, az viszont egészen biztos, hogy a nyolc között még soha sem voltam Vk-versenyen. Tulajdonképpen már kétszer abbahagytam a vívást, de rájöttem, hogy nagyon nehéz lenne elszakadnom tőle, így munka mellett hetente háromszor-négyszer még mindig lejárok edzeni. Egyébként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban vagyok az elnöki titkárság vezetője" - árulta el az MTK 27 éves, jogász végzettségű vívónője.

Knapek Edina a 16 között 15-5-re nyert a német Bartkowski ellen, utána viszont 15-4-re kikapott a romániai magyar Christina Stahltól. "Sajnos néha úgy éreztem, mintha bebetonozták volna a lábaimat a pástba... Kriszti nagyon kemény, kellemetlen stílusú ellenfél, és most egyértelműen ő volt a jobb" - ismerte el a Honvéd Human Rent vb-bronzérmese.

Így a már a Nemzeti Sportcsarnok emelt pástján rendezett négyes döntőben csak Mohamed Aidáért szoríthattunk, aki 15-10-re nyert az orosz Lamonova ellen. A másik ágon Stahl is orosz versenyzőt vert, 15-6-ra Ruzavinát. A döntő meglehetősen egyoldalúra sikeredett, hiszen Stahl 2-2 után elhúzott 6-2-re, majd 11-4-re, s végül 15-5-re győzött. Mohamed Aida azonban egyáltalán nem volt csalódott:

"Az elmúlt hét végi szentpétervári aranyérem után nagyon örülök ennek az ezüstnek, mert egész héten betegeskedtem, edzeni sem nagyon tudtam. Tisztában voltam vele, hogy ezen a versenyen csak a rutinomra és a küzdőképességemre számíthatok, mert fizikálisan messze vagyok a csúcsformámtól. Ami meg is látszott a döntőben, egyszerűen elfogyott a szusz nálam... Mindazonáltal a döntőben taktikai vereséget is szenvedtem" - fogalmazott Mohamed Aida.

"Nem is tudom, az eredményt nézve hogy sikerült ilyen könnyen győznöm Aida ellen... Talán az dönthetett, hogy többször is megéreztem, milyen akcióra készül. Tavaly ugyanezen a versenyen bronzérmet szereztem, eddig az volt a legjobb eredményem Budapesten, s nagyon örülök, hogy végre nyernem is sikerült" - nyilatkozta Stahl, aki kicsit szabadkozott az akcentusa miatt. Elárulta, hogy otthon, Szatmárnémetiben magyarul beszél a család, ám ő a román válogatottal Bukarestben készül, és ott ritkán hall magyar szót...

Fábik Tibor