Vágólapra másolva!
Miközben a Kovács Katalin, Janics Natasa, Paksy Tímea és Benedek Dalma fémjelezte női kajakválogatott már e héttől Dunavarsányban készül, a férfi kajakosok még a hét végéig Dél-Afrikában, illetve Ausztráliában edzőtáboroznak. Ami távolról is nyilvánvaló: Vereckei Ákos és Benkő Zoltán az idén késhegyre menő küzdelmet vív majd az egyesbéli indulásért.

A kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos és tizenhárom társa február 20-án szállt vízre először a dél-afrikai Port Edwardban.

Eleinte naponta 15-20 kilométeres hosszú távú evezéseket, majd négy, illetve két kilométeres időre evezéseket írt elő számukra Séra Miklós edző az Indiai-óceánba torkolló Umtamvuna-folyón. Versenyzőink edzőtáborozását egyébiránt három kint dolgozó edző szervezte meg: Adrovicz Attila, Hegedűs Róbert és a dél-afrikai válogatottat irányító Almási Nándor.

"Az első időre evezéseket Vereckei Ákos nyerte meg Gyökös Lajos és Boros Gergely előtt, de ebből még felesleges messzemenő következtetéseket levonni - mondta Séra Miklós -, ám az jó jel, hogy Ákossal az élen rendkívül elszántak a fiúk, az előírt edzésadagot sokszor túlteljesítik."

Az egyesmenő Vereckei számára természetesen csakis Benkő Zoltán teljesítménye lehet a mérce. Riválisa szintén ideális körülmények között, Sári Nándor csapatával az ausztráliai Gold Coaston készül.

A revans iránti vágy azonban a több kontinensnyi távolságnál is nagyobb: tavaly Vereckei nyolc évig tartó egyeduralma szakadt meg akkor, amikor Benkő a válogatókat követő szétlövésen elütötte az Eb- és vb-indulás jogától a Domino-Honvéd háromszoros egyes világbajnokát. A trónkövetelő sem lehet azonban maradéktalanul elégedett: Benkő a parádés Európa-bajnoki szereplést (K-1 500 m: 1. hely, K-2 1000 m: 2. hely) követően, a hazai rendezésű vb-n dobogóközelbe sem került.

Forrás: MTI

Benkő Zoltán

Most Afrikából, illetve Ausztráliából indulva veszik célba mindketten az érmes helyeket a MOL Világkupán, a júniusi pontevedrai Eb-n, illetve az augusztusi, duisburgi világbajnokságon. És ez alighanem csak egyiküknek sikerülhet.