Társoldalunk:

Kramnyik egy ponttal vezet Lékó ellen

2007.04.26. 23:58

A Miskolci Nemzeti Színházban újabb két játszmával folytatódott Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik rapid párosmérkőzése. A párharc harmadik partijában az orosz világbajnok  a vezérindiai védelem egyik divatos változatában kihasználta Lékó hibáját, és a c7-re előrenyomult szabadgyalogjával megnyerte a játszmát. A negyedik összecsapásuk során ismét a spanyol megnyitás került terítékre, Péter ezúttal más tervet választott, a világelső vezércserével kiegyenlítette a küzdelmet. Pénteken szabadnap lesz, a nagymesterek közönségtalálkozón vesznek részt, majd szombattól Kramnyik 2,5-1,5-ös vezetése mellett kezdődhet   a második félidő.

A sakkozás tizennegyedik világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik egypontos előnyre tett szert Lékó Péter elleni nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésén. Az orosz világelső vezette a világos bábukat a harmadik partiban, s a szépszámú közönségnek nem sok időt hagytak, hogy megismerkedjenek a vezérindiai védelem egyik divatos változatával, villámgyorsan lehúzták a varit. Világos minőséget áldoz, hogy szabadgyalogja zavart okozzon sötét soraiban. A tavalyi Lékó-Karpov csata harmadik játszmájában nagymesterünk világossal játszotta meg a folytatást, de az orosz exvilágbajnok hibázott, és hátrányba került. A változat emlékezetes nagy próbáját láttuk Topalov és Anand 2005-ös összecsapása során, amely végül  kalandos remivel végződött.

A kritikus állás a 29. lépés után jött létre, és a 29...Bfe8 alaposan meglepte Kramnyikot. Újításnak gondolta, fürkészte Lékó arcát, közel nyolc percet tűnődött, és a Va4-c6 manőver megpecsételte nagymesterünk sorsát. A hetedik sorra előretört szabadgyalog korlátozta a sötét figurák mozgását, elgyengültek a vezérszárnyi gyalogok, Péternek nem volt többé mentsége.

"Ajándékba adtam a pontot" - kesergett Péter, nemes egyszerűséggel elfelejtette elemzésüket. A vereség rányomta bélyegét a negyedik összecsapásra, a spanyol megnyitású játszmában Kramnyik korai vezércserét kényszerített ki, és a sorozatos cserék logikus döntetlenhez vezettek. A második játéknap végén a Palota Borház Kft. a Városháza dísztermében fogadást rendezett a nagymesterek, a párharc szervezői részére.

Forrás: [origo]

A második játéknap eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Lékó Péter (magyar, 2738) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 49)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)

A párosmérkőzés állása:
Vlagyimir Kramnyik - Lékó Péter 2,5 - 1,5

A verseny táblázata:

Élő-pontszám 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. össz.
 Kramnyik, V. 2772 0,5 0,5  1  0,5         2,5
 Lékó, P. 2738 0,5 0,5  0  0,5         1,5


Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK