Vágólapra másolva!
Vereckei Ákos és Benkő Zoltán a férfi kajakos szakág két meghatározó egyes kajakosa. Benkő tavaly megtörte Vereckei majd egy évtizedig tartó egyeduralmát, így utóbbinak a Raab Karcher-kupáért kiírt hét végi válogatón a Mol Világkupa-indulásért is meg kell küzdenie. Benkő a tavalyi teljesítménye folytán biztos Vk-részvevő, ezért ezúttal csak sprintszámokban indul, ám május végéig eldől, hogy a K-1 500 méteres királykategóriában ki képviselheti hazánkat a világversenyeken.

A feszültség felesleges felerősítését kerülve, ambícióiról kérdeztük két klasszis kajakosunkat. "Két számban, K-4 1000 és K-1 500 méteren szeretnék indulni az idei kvalifikációs világbajnokságon, a lehetőségeim adottak, már csak élnem kell velük - mondta a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos, a Domino-Honvéd kajakosa. - Négyesben a győzelem a cél minden versenyen: a válogatón, a Mol Vk-n és a vb-n is. Az egyes sok mindentől függ, ott először a Vk csapatba kell bekerülnöm a hét végi válogatón."

Vereckei a korábbi hibáiról is kész volt megemlékezni: "Tavaly biztosra akartam menni, és későn kezdtem el a formábahozó munkát. Az idén korábban elkezdtem a gyorsító edzéseket, és remélem, ez a teljesítményemen is meglátszik majd. Jósolni és az ellenféllel foglalkozni felesleges, a legkésőbb a jövő heti Mol Világkupa majd' minden nyitott kérdésre megadja a választ."

A K-1 500 és 1000 méteres számban 2006-os Európa-bajnoki szereplése és vb-részvétele miatt védettséget élvező Benkő Zoltán a következőket mondta az idénykezdetről: "Kétségtelen, szerencsés helyzetben vagyok. Csak a Mol Vk-n kell elindulnom az olimpiai számokban, ami könyebbséget jelent. És mi tagadás, nem is érdekem, hogy már egy héttel korábban tökéletes formában legyek. A válogatót így afféle versenyedzésnek tekinthetem, amelyen a kétszázas számokban gyakorolhatom azt, amiben relatíve gyengébb vagyok, azaz a rajtolás technikáját."

Benkő is vállalkozott a szembenézésre: egy Eb-arany és -ezüst után egy éve csupán egyetlen pontszerző helyet tudott kiharcolni a szegedi vb-n: "A vb óta mélyreható elemzést tartottam az edzőmmel és több szakemberrel - jelentette ki Benkő Zoltán, a Garboplast VSE klasszisa. - Egységes az álláspont, miszerint nem tesz jót egyikünknek sem, hogy Ákossal a tavasz elejétől egymásnak eresztenek minket, és az egész idényt végigküzdjük. A válogatók, szétlövések, Vk-k és az Eb sorozatterhelése túl sokat kivesz belőlünk, mire eljutunk a vb-ig vagy az olimpiáig. Ott, ahol egy nemzet egy fia biztos lehet válogatott tagságában, az érintett menő minden mást felkészítő versenynek tekint, hogy az év egy regattáján repesszen nagyot. Ebben a sportágban amúgy pontosan ez a követendő, mert a fizikai forma és a fejbéli koncentráció hosszú-hosszú hónapokon át nem tartósítható egyformán."

Forrás: [origo]

Benkő az idei évet tekintve bizakodó, elvégre mindenkinek tetsző válogatási szisztémát dolgozott ki Angyal Zoltán szövetségi kapitány: "Most már kár azon rágódni, hogy az eddigi rendszer mindkettőnknek nagy hátrányt jelentett, biztató, hogy most itthon május végéig szinte minden eldől, és ez nyugodtabb felkészülést garantálhat az olimpiai kvalifikációs vb-re."

A Raab Karcher kupán pénteken 15 órától rendezik az 1000 méteres döntőket, szombaton 15 órától az 500 méteres, míg vasárnap 10 óra 45 perctől a 200 méteres finálékat. A Mol Világkupára május 18. és 20. között kerül sor, ugyancsak Szegeden.