Vágólapra másolva!
Tizenöt magyar egység szerepelhet majd a péntek délutáni döntőkben a Szegeden zajló Mol kajak-kenu Világkupán, amelynek nyitónapján az 1000 m-es, valamint a női K-4 500 m-es versenyeket rendezik. A világ- és Európa-bajnok Benedek Dalma negatív szenzációt szolgáltatva nem jutott a K-1 leghosszabb távjának fináléjába.

Reggel, a kellemetlenül hűvös, szeles időben a női kajak négyesek 500 m-es viadalának előfutamaival rajtolt a háromnapos viadal: a Fazekas Krisztina, Patyi Melinda, Keresztesi Alexandra, Benedek összeállítású egység futamát megnyerve egyenesen a döntőbe került, a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Szabó Gabriella és Kozák Danusia alkotta kvartett pedig a németek mögött másodikként ért célba, ezért középfutamra kényszerült, ott azonban már magabiztosan győzött, így szintén bejutott a fináléba.

A leghosszabb távon Kovács Katalin (K-1) az egész mezőnyt tekintve a legjobb időt lapátolta az előfutamban, s első helyével egyből a legjobbak közé jutott. Ugyanez nem sikerült a szám világ- és Európa-bajnoki címvédőjének, Benedeknek, aki másodikként zárt, így csak a középfutamba kvalifikálta magát, ahol aztán csupán negyedik lett, ezzel nagy meglepetést okozva nem került a fináléba.

A hölgyek K-2-es számában Kozák és Szabó G. futamgyőzelemmel megspórolta magának a középdöntőt, a másik hazai egység, Bara Alexandra és Horváth Tímea negyedik helyével viszont elbukott a második szakaszban. K-4-ben a Paksy, Fazekas, Keresztesi, Benedek összeállítású négyes megnyerte előfutamát és egyenes ágon jutott a délutáni döntőbe.

Forrás: MTI

Benedek Dalmának ezúttal nem lehetett oka az örömre

A férfi kajakosoknál egyesben Benkő Zoltán és Bozsik Gábor próbálkozott magyar részről. Előbbi álmosan kezdett, csupán negyedik lett az előfutamban, később azonban javított és másodikként továbbjutott középfutamából. Utóbbi éppen ellenkezően szerepelt: megnyerte első pályáját, a második szakaszban viszont csak harmadik lett, így meg kellett elégednie a B-döntős folytatással. Párosban a világbajnok Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó nem okozott csalódást, elő- és középfutamában is magabiztosan győzött, s kellemes meglepetésre a szám másik magyar indulója, a Fekete Gyula, Dombi Rudolf kettős is kvalifikálta magát a fináléra, mégpedig úgy, hogy az előfutamából éppen csak továbbjutott, majd a második szakaszban már elsőként csapott a célba.

A négyeseknél egyszerű volt a képlet: a tavaly vb-aranyérmes Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor, illetve a B-egység, a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Boros Gergely alkotta kvartett is megnyerte előfutamát, a siker esetükben egyből döntőt ért.

Kenu egyesben Vajda Attila és Sáfrán Mihály egyaránt a harmadik helyet szerezte meg előfutamában, majd a folytatásban - már egymással is küzdve - előbbi első, utóbbi pedig harmadik lett, ezzel mindketten kvalifikálták magukat a délutáni döntőbe. Párosban a favorit Kozmann György, Kolonics György duó magabiztosan menetelve biztosította a helyét a legjobbak között, a Tóth Márton, Nagy Péter kettős számára ugyanakkor a középfutam már túl erősnek bizonyult, így ők a B-döntőben folytathatják szereplésüket. C-4-ben a nevezések alacsony száma miatt csak finálét rendeznek, így a Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor, Mike Róbert, illetve a Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Sáfrán Mátyás egységnek nem kellett "bajlódnia" az előcsatározásokkal.

A női K-4 500 m döntőjét 15:50 órakor rendezik, az 1000 m-es finálék 17 órakor kezdődnek.

A lemondását a héten felajánló Angyal Zoltán szövetségi kapitány által kidolgozott válogatási elvek szerint az első három között kell végeznie az Eb-csapatba kerülést megcélzó magyar egységeknek, ha ez két hazai hajónak is sikerül, a jobb helyen záró utazhat a kontinensviadalra.