Vágólapra másolva!
Az már biztos, hogy az indulók létszámát tekintve minden idők legnagyobb asztalitenisz-világbajnoksága kezdődik hétfőn Zágrábban. A horvát fővárosban 140 ország 674 versenyzője áll asztalhoz, s köztük nyolc honfitársunkért szoríthatunk. Szombaton elkészült a sorsolás, s eszerint női párosban Póta Georgina és Tóth Krisztina a 9., vegyes párosban Póta és Pázsy Ferenc a 24., női egyéniben Tóth a 25. kiemeltként került fel a főtáblára.

A világbajnokságon férfi egyéniben 350, női egyéniben 266 induló lesz, továbbá 130 férfi, 104 női és 222 vegyes páros méreti meg magát. Egyéniben és vegyes párosban 128-as, az egynemű párosokban 64-es a főtábla.

A világranglistás helyezések alapján minden számban kínai az első kiemelt: férfi egyéniben Ma Lin, női egyéniben Csang Ji-ning, férfi párosban a Ma Lin, Csen Csi, női párosban a Csang Ji-ning, Vang Nan, vegyes párosban a Vang Li-csin, Kue Jüe duó. Csang Ji-ning, illetve a Csang Ji-ning, Vang Nan és a Vang Li-csin, Kue Jüe kettősök címvédőként állnak asztalhoz.

A két évvel ezelőtti sanghaji vb férfi egyéni döntőjében Vang Li-csin legyőzte Ma Lint, s mivel most második kiemelt, a fináléban összejöhet a visszavágó. Férfi párosban azonban mindenképpen új bajnokot avatnak. Sanghajban az aranyérmet a Kong Ling-huj, Vang Hao összetételű egység szerezte meg, ám Kong Ling-huj Zágrábban már edzőként lesz jelen. Vang Hao most Vang Li-csinggel állt össze, s ez is félelmetes páros.

Érdekesség, hogy a vb-n az edzők között lesz a sportág három férfi egyéni olimpiai bajnoka: a dél-koreai Ju Nam Kju 1988-ban, a kínai Liu Kuo-liang 1996-ban, az említett Kong Ling-huj pedig 2000-ben nyert ötkarikás aranyat. Az athéni bajnok dél-koreai Rju Szeung Min még most is aktív - a kilencedik kiemelt -, így a sportág eddigi férfi egyéni olimpiai bajnokai közül csak az 1992-es győztes svéd Waldner nem lesz akkreditálva Zágrábban.

Ami a mieinket illeti, jó hír, hogy a nyolc magyar játékos (Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, Jakab János, Fazekas Péter) közül senki nem kényszerül selejtezőre hétfőn és kedden, valamennyien a főtáblán kezdik meg szereplésüket, többségében kedden késő este. Az Eb-ezüstérmes Póta Georgina, Tóth Krisztina kettős a 9., az Eb-bronzérmes Pázsy Ferenc, Póta Georgina duó a 24., egyéniben a hatszoros Európa.bajnok Tóth Krisztina a 25. kiemelt.

A Póta, Tóth duó kedden este először egy selejtezőből feljutó párossal találkozik, s ha sikerrel veszi az akadályt, később a 16 közé jutásért egy tajvani kettőssel. A nyolcaddöntőben viszont minden bizonnyal a harmadikként kiemelt hongkongi Tie Ja-na, Csang Rui duóval kellene meccselnie. Ám a hongkongiak sem legyőzhetetlenek: január 18-n éppen Zágrábban, a Horvát Pro Tour-versenyen Tóthék 4:0-ra nyertek ellenük.

Tóthnak egyéniben a 16 közé jutásért a papírforma alapján a tizennegyedikként ragsorolt, kínai születésű holland Li Jiaót kellene legyőznie, aki idén az Európa TOP 12-n és az Eb-n is aranyérmes lett. Póta már a 32 közé jutásért a sportág legfiatalabb világbajnokával, a kínai Kuo Jüével játszhat, míg az Eb-aranyérmes csapat harmadik tagja, Lovas Petra ugyanebben a körben a legutóbbi vb bronzérmesével, a hongkongi Lin Linggel futhat össze.

A férfiak az első fordulóban valamennyien európai ellenfelet kaptak, így itt a lehetőség számukra egy-két bravúros győzelemre. Vegyes párosban a Pázsy, Póta duó a 32 közé bejuthat. Ahhoz, hogy innen is tovább lépjen, vélhetően egy szingapúri párost kellene legyőznie.

Fábik Tibor