Társoldalunk:

Janics ultimátumot kapott, Angyal marad

2007.05.22. 19:27

A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége keddi ülésén úgy döntött, hogy nem fogadja el Angyal Zoltán szövetségi kapitány lemondását. A testület egyúttal elhatározta, hogy az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs vb után pontosan kidolgozza azt a szabályrendszert, amely mindenkor érvényes lesz a versenyzőkre, edzőkre és a szövetségi kapitányra. Az ülésen Fábiánné Rozsnyói Katalin kijelentette: amennyiben Janics Natasa szerdán 15 órakor megjelenik csapata edzésén, úgy folytathatja velük a munkát.

A válogatottat több mint tíz éve irányító Angyal múlt szerdán jelentette be, hogy felajánlja lemondását. A szakember azért szánta el magát erre a lépésre, mert nem sikerült megvalósítania azt a tervét, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Katalin, Janics duó elinduljon 200 méteren a péntektől vasárnapig rendezett szegedi Világkupán.

"A hétvégi viadal igazolta, hogy a válogatási elvek jól működnek és nincs értelme változtatni a kapitány személyén" - mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. "Konfliktusok nélkül nincs siker, s tény, hogy mi az elmúlt évek sikerei között elfeledkeztünk arról, hogy pontos szabályok rögzítsék a feladatokat és felelősségeket. Kielemezzük a mostani helyzetet és szeptemberre elkészül ez a rendszer."

Az elnök elárulta: a keddi elnökségire Angyalt és Fábiánnét is megkérték, írják le elképzeléseiket, hiszen - mint mondta - mindkettőjükre szüksége van a sportágnak. "A kapitány elfogadta, hogy most, a szezon közben nem lenne szerencsés a távozása és az, hogy módosuljanak a válogatási elvek. Fábiánné meghívásunkra szintén személyesen megjelent és azt mondta: amennyiben Janics szerdán 15 órakor megjelenik csapata következő edzésén, úgy folytathatja velük a munkát, ha viszont nem, ő nem kívánja a felkészülését irányítani. Csonka Gábor, a versenyző menedzsere, aki egyben az elnökség tagja is, megígérte, hogy mindent elkövet Janics visszatérése érdekében. Abban az esetben, ha ez mégsem valósul meg, a sportoló klubja, a Démász-Szeged biztosítja a felkészülése körülményeit" - folytatta Baráth.

Forrás: MTI

A keddi elnökségi döntés értelmében a kétszeres ötkarikás bajnok Janics azokban a számokban indulhat az idei világversenyeken, amelyekben kivívja a részvétel jogát, azaz - úgymond kívülről - nem teszik be más egységekbe.

"Sokat gondolkodtam a kialakult helyzeten. Bár a hétvégén még úgy láttam, reménytelen a szituáció, mostanra beláttam, hogy nem lenne szerencsés a távozásom" - fogalmazott Angyal, aki szerint nagyon fontos eseménye a keddi napnak Fábiánné bejelentése, nevezetesen, hogy kész visszafogadni Janicsot.

"Most az a legfontosabb, hogy mindenki készüljön a válogatóversenyre, majd az Eb-re és a vb-re, aztán majd szeptemberben visszatérünk a mostani helyzetre" - tette hozzá a szövetségi kapitány.

A június végi, spanyolországi Eb előtti utolsó válogató a június 8-10-én sorra kerülő országos bajnokság lesz, az eddig csak 200 m egyesben csapattag Janics elvileg 500 m egyesben és párosban is megpróbálhatja kivívni az indulás jogát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK