Vágólapra másolva!
Az olasz Gilberto Simoni nyerte a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny szerdai, 17. szakaszát, amely az idei viadal utolsó hegyi etapja volt. Az összetettben továbbra is a korábbi kétszeres győztes klasszis honfitársa, Danilo Di Luca vezet magabiztosan.

A szerdai napon a 142 km-es táv utolsó 10,1 km-je tartogattt igazi izgalmakat, miután valamennyi esélyes erre a rövid szakaszra tartalékolta erejét, ugyanis a 2007-es Giro legkeményebb emelkedője várt rájuk.

A Monte Zoncolan-csúcsra vezető szerpentin első négy kilométerén egy korábban meglépett szökevénycsoport mögött az éllovas Di Luca az összetettben negyedik Simoni, a harmadik helyen álló luxemburgi Andy Schleck, a hegyi pontversenyben vezető szintén olasz Leonardo Piepoli, illetve Damiano Cunego együtt haladtak.

A bolyozást aztán Simoni "unta meg" először és ritmusváltásra társai nem tudtak reagálni. A 2001-ben és 2003-ban is győztes kerekes a jó megindulás után azonban nem tudott komoly előnyt kiharcolni, sőt, Schleck és Piepoli utolérte, igaz, Cunego és - ami a legfontosabb volt Simoni (és Schleck) szempontjából - Di Luca ugyanakkor lemaradni látszott. A trió ezt követően már együtt tekert a célig, s ugyan sorra előzte meg a szétszakadt szökevénycsoport tagjait, Di Lucáékkal szemben a gyorsan megszerzett 20-25 másodperces "fórját" nem tudta növelni.

Az értékes szakaszgyőzelmet Simoni szerezte meg, ám az összetettbeli hátrányát azonban csak fél perccel tudta csökkenteni legnagyobb riválisával szemben, aki őt 2:28, míg a második helyen álló Schlecket 2:24 mp-cel előzi meg jelenleg.

A viadal egyetlen magyar indulója, Bodrogi László a 62. helyen ért célba, s ezzel összetettben a 81. helyre lépett előre.

Eredmények, 17. szakasz, Lienz-Monte Zoncolan, 142 km:
1. Gilberto Simoni (olasz, Saunier Duval) 3:51:52 ó
2. Leonardo Piepoli (olasz, Saunier Duval) azonos idővel
3. Andy Schleck (luxemburgi, Team CSC) 6 mp hátrány
4. Danilo Di Luca (olasz, Liquigas) 31 mp h.
5. Damiano Cunego (olasz, Lampre) 37 mp h.
...62. Bodrogi László (Credit Agricole) 11 p hátrány

Az összetettben (rózsaszín trikó):
1. Di Luca 77:35:35 ó 2. Schleck 2:24 p h.
3. Simoni 2:28 p h.
4. Cunego 3:29 p h.
5. Eddy Mazzoleni (olasz, Astana Würth) 3:46 p h.
...81. Bodrogi 1:58:40 ó hátrány

Csütörtökön az Udine és Riese Pio X közötti 203 km-es szakasz vár a mezőnyre.