Vágólapra másolva!
Az orosz Jevgenyij Barejev lesz Lékó Péter ellenfele a világbajnok-jelölti párosmérkőzések negyeddöntőjében. Polgár Judit a sötét bábukat vezetve kecsegtető állást ért el Barejevvel szemben párharcuk utolsó partijában, de a rutinos orosz sakkozó végül örökös sakkal döntetlent csikart ki, s ezzel 3,5-2,5-re megnyerte a meccset. Barejev mellett Szergej Rublevszkij harcolta még ki a továbbjutást, könnyen remizett az ukrán Ruszlan Ponomarjovval. Kiegyenlített a spanyol Alekszej Shirov az angol Michael Adams ellen, hatodszor osztozott meg a ponton az izraeli Borisz Gelfand és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov. "Pótvizsgára" kényszerül az első kiemelt Levon Aronjan is, alaposan benézte a 16 éves Magnus Carlsen bástyaáldozatát, amellyel a norvég titán örökös sakkot harcolt ki. A vasárnapi rájátszásban még három helyért csatáznak a nagymesterek.

Nagyon sokan szorítottak Polgár Juditért, hogy sikerüljön a bravúr, és sötéttel is megadásra kényszerítse Jevgenyij Barejevet, és kiharcolja a rapid rájátszást. Az orosz sakkozó az ötödik játszmában elszenvedett veresége után nagyon óvatosra vette a tempót, Judit próbált kavarni, és meg is ragadta a kezdeményezést. Barejev nem vétette el a védekezést, és megszerezte az áhított fél pontot, ami a továbbjutást jelentette számára. A negyeddöntőben elmarad a remélt magyar szuperrangadó, Lékó Péter az orosz sakkozóval csatázik majd.

Az orosz Szergej Rublevszkij gond nélkül remizett az ukrán Ruszlan Ponomarjovval, és a nyolc között újabb orosz-orosz párbaj lesz, Alekszandr Gricsukkal mérkőzik meg. Nagy tétben fogadhattuk volna, hogy öt remi után az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és az izraeli Borisz Gelfand nem fog kockáztatni, következzen a rapid rájátszás.

Az utolsó partiban megbotlott Michael Adams, a hidegvérű angol ne bírta a feszültséget, a korai vezércsere ellenére simán vesztett, és "pótvizsgázhat" a spanyol Alekszej Shirovval. Meglepetésre hasonló sorsra jutott az örmény Levon Aronjan, esélyes pozícióban bástyaáldozatot engedélyezett Magnus Carlsennek, és a 16 éves norvég fiú örökös sakkot tartott.

A vasárnapi rapid rájátszás során új sorsolás után először a küzdő felek négy rapidpartit játszanak (25-25 perc és 10 másodperc lépésenként, amennyiben 2-2 születik, akkor két 5-5 perces villámparti és 10 másodperc bonusz, ha ez sem hozna döntést, akkor a "hirtelen halál" parti dönt. A sorsolást megnyerő sakkozó választhat, hogy világossal játszik-e, ebben az esetben 6 perce lesz 5 ellenében, de nyernie kell!

A hatodik játszmák eredményei:
1.Levon Aronjan (örmény, 2759) - Magnus Carlsen (norvég, 2693) döntetlen (Szláv védelem, 47)
8. Alekszej Shirov (spanyol, 2699) - Michael Adams (angol, 2734) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 49)
7. Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) - Polgár Judit (magyar, 2727) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 46)
3. Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2717) döntetlen (Caro-Kann védelem, 19)
4. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2677) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezérindiai védelem, 21)

Végeredmények:
Lékó Péter (magyar) - Mihail Gurevics (török) 3,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)
Polgár Judit (magyar) - Jevgenyij Barejev (orosz) 2,5 - 3,5 (döntetlen, 0 - 1, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz) - Vlagyimir Malahov (orosz) 3,5 - 1,5 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)
Gata Kamsky (amerikai) - Etienne Bacrot (francia) 3,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán) - Szergej Rublevszkij (orosz) 2,5 - 3,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen)

A párosmérkőzések állása:
Magnus Carlsen (norvég) - Levon Aronjan (örmény) 3 - 3 (0 - 1, döntetlen, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen)
Michael Adams (angol) - Alekszej Shirov (spanyol) 3 - 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 0 - 1)
Borisz Gelfand (izraeli) - Rusztam Kaszmdzsanov (üzbég) 3- 3 (6 döntetlen)

A negyeddöntők párosítása:
Carlsen-Aronjan - Adams-Shirov
Lékó Péter - Jevgenyij Barejev
Szergej Rublevszkij - Alekszandr Griscsuk
Gelfand- Kaszimdzsanov - Kamsky