Vágólapra másolva!
Elisztában Lékó Péter nagyszerű győzelmet aratott Jevgenyij Barejev elleni világbajnok-jelölti párosmérkőzésének harmadik játszmájában. Az orosz nagymester ismét Caro-Kann védelmet játszott, nagymesterünk új terve tökéletesen bevált. Barejev királyszárnyi akcióval próbálkozott, de Péter tökéletesen reagált, átvette a kezdeményezést. A sötét centrum elleni felvonulás, majd a döntő tisztáldozat után Lékó már 2,5-0,5-re vezet, és egy pontra van még szüksége a továbbjutásához. A játéknap másik győzelmét az izraeli Borisz Gelfand könyvelhette el, az amerikai Gata Kamsky nagyon gyengén muzsikált. Nyerést hagyott ki az örmény Levon Aronjan, az orosz Alekszandr Griscsuk is remire rontotta esélyes állását. A szombat szabadnap után vasárnap játsszák a hatjátszmás párharcok negyedik partiját.

Magabiztosan menetel Lékó Péter. A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában zajló világbajnok-jelölti párosmérkőzések során eddig hét partit játszott, és ötödik győzelmét ünnepelhette. A török Mihail Gurevics elleni 3,5-0,5-ös győzelme után az orosz Jevgenyij Barejevvel szembeni párharcban még egy pontra van szüksége, hogy kiharcolja a szeptemberi, nyolcfős világbajnoki döntőn való részvétel jogát.

Barejev ismét a Caro-Kann védelmet választotta, de Péter tarsolyában fontos javítás volt az első partijukhoz képest. Az egypontos hátrányban levő orosz nagymester királyszárnyi akciót indított, de kezdeményezése meghiúsult, Péter vette át az irányítást. Elsőszámú sakkozónk felvonult a sötét centrum ellen, majd a 40. lépésben hozott döntő tisztáldozata koronázta meg tökéletes stratégiáját.

Az első játéknapon győzelemmel bemutatkozó Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk nem tudta teljes pontra váltani előnyét. Az örmény nagymester lehet a bosszúsabb, a spanyol Alekszej Shirov királya nagyot vándorolt, de büntetése elmaradt, Aronjan kétszer is konkrét nyerést hagyott ki. Az orosz-orosz párharcban másodszor is a szicíliai védelmet választotta Szergej Rublevszkij, honfitársa támadáshoz jutott, de elhibázta a helyes folytatást. A különböző színű futók mellett Rublevszkij megmenekült. Aronjanhoz és Griscsukhoz hasonlóan az izraeli Borisz Gelfand is 2-1-re vezet. Az amerikai Gata Kamsky gyenge napot fogott ki, és világossal ellenállás nélkül vesztett.

A harmadik játszmák eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2759) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 68)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 41)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) döntetlen (Szicíliai védelem, 49)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás, 58)

A párosmérkőzések állása:
Levon Aronjan (örmény, 2759) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) 2 - 1 (1 - 0, döntetlen, döntetlen)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) 2,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen, 1 - 0)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) 2 - 1 (1 - 0, döntetlen, döntetlen)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 2 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1)