Vágólapra másolva!
Egy spanyol tévéadó szerint a sprintkirály Alessandro Petacchi, aztán az idei 10. szakaszt és a hegyi összetettet megnyerő, ugyancsak olasz Leonardo Piepoli, továbbá a spanyol Iban Mayo az a három kerekes, akit doppingvétségen értek a június elején befejeződött Giro d'Italia országúti körversenyen.

Ugyanakkor a spanyol versenyzőt máris tisztázta a vádak alól a nemzetközi szövetség (UCI), ugyanis a csütörtökön elvégzett részletes vizsgálatok minden lehetőségét kizárják, hogy Mayo mesterséges úton juttatta volna a tiltott szert a szervezetébe. Az UCI által kiadott közlemény ezzel kapcsolatban kifejezte, hogy ezért nem szabad a vizsgálatok alapos analizációja előtt nyilvánosságra hozni a versenyzők nevét. Az UCI szerint a másik két kerekes tesztjének részletes vizsgálata folyamatban van.

A baszk EITB úgy tudja, hogy a két hazai klasszis túl magas szalbutamol-, míg a spanyol a megengedettnél jóval nagyobb tesztoszteronszintet produkált.

A La Gazzetta dello Sport című római napilap ugyanakkor azt közölte, hogy mindhárom érintett érvényes orvosi igazolással rendelkezett a kiugró értékeket előidéző készítmények szedéséről.

A nemzetközi szövetség illetékese cáfolta, hogy munkatársai vizsgálódnának az ügyben.

Gianluigi Stanga, a Milram csapat - és Petacchi - főnöke kategorikusan cáfolta a doppinggyanút: "Alessandro évek óta az UCI engedélyével szed asztma és allergia elleni gyógyszereket, ráadásul a Girón ötször is ellenőrizték. Nincs okom azt gondolni, hogy ezúttal bármit is máshogyan tett volna. Megvárjuk a barcelonai labor vizeletvizsgálatát."

Piepoli ugyancsak allergiás panaszokkal magyarázta az eredményt: "Nem tudom, mennyi szalbutamolt inhaláltam, ez évszaktól függő. Hivatalosan még nem kaptam tájékoztatást az UCI-tól." Menedzsere, Mauro Gianetti, jóval dühödtebben reagált: "Szóhoz sem jutok, teljesen abszurd a helyzet. Ha ilyen félreértések következhetnek be, akkor el kell törölni az orvosi különengedélyeket."