Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny második fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett a világranglistát vezető Viswanathan Ananddal. Nagymesterünk az indiai exvilágbajnok ellen a spanyol megnyitás Marshall-támadását játszotta meg, és érdekes újítása bevált, biztosan hozta a fél pontot. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik alaposan elrontotta az izraeli Borisz Gelfand születésnapját, érdekes végjátékban kényszerítette feladásra. Nyert a világelső honfitársa, a szuperbajnok Jevgenyij Alekszejev, az azeri Sahriyar Mamedgyarov minőségáldozattal csak meggyorsította vereségét. Remizett a német Arkadij Naiditsch és a norvég Magnus Carlsen. A keddi harmadik játéknapon Lékó világos lesz Naiditsch ellen.

A figyelmes szervezők köszöntötték a 39. születésnapját ünneplő Borisz Gelfandot. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik azonban alaposan elrontotta örömét, érdekes csatában megadásra kényszerítette. A világelső meglepte izraeli ellenfelét a megnyitásban, jelentős időelőnyre tett szert, majd a sorozatos cserék után szabadgyalogja lett. Gelfand gyalogot áldozott a sikeres védekezés reményében, a lebonyolításkor Kramnyik jobban is játszhatott volna, végül érdekes végjátékban érvényesítette gyalogelőnyét. Kramnyik hétfőn ünnepli 31. születésnapját, nagyszabású snellversenyt rendeznek a szabadnapon.

Bevált Lékó Péter Marshal-támadása, újítással lepte meg Viswanathan Anandot. Az indiai exvilágbajnok gyorsan belátta, hogy gyalogelőnyét nagymesterünk futópárjával szemben nem tudja érvényesíteni, és a 29. lépésben maga kínálta a békekötést. Lékó a kissé kedvezőtlen sorsolással két sötéttel játszott partival kezdte a tornát, a két remivel elégedett lehet.

A szicíliai védelem Schveningeni-változatában csatázott az orosz szuperbajnok Jevgenyij Alekszejev és Sahriyar Mamedgyarov. Az azeri nagymester rossz tervet választott, világos futójának lecserélése után meggyengültek a világos mezők. Mamedgyarov minőségáldozattal próbálkozott, de Alekszejev higgadtan játszott, az időkontroll után gyorsan megadásra kényszerítette a világranglistán ötödik ellenfelét. A spanyol megnyitás csereváltozatában osztozott meg a ponton a német Arkadij Naiditsch és a norvég Magnus Carlsen.

A 2. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2786) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)
Arkadij Naiditsch (német, 2654) - Manus Carlsen (norvég, 2693) döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 45)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 0 (Félszláv védelem, 62)

A verseny állása:
1-2. Jevgenyij Alekszejev és Vlagyimir Kramnyik 1,5 pont
3-6. Lékó Péter, Viswanathan Anand, Magnus Carlsen és Sahriyar Mamedgyarov 1
7-8. Borisz Gelfand és Arkadij Naiditsch 0,5

A keddi 3. forduló párosítása:
Gelfand - Anand
Mamedgyarov - Kramnyik
Carlsen - Alekszejev
Lékó - Naiditsch