Vágólapra másolva!
Viswanathan Anand hatodszor lett tornagyőztes a Leonban megrendezett sakktornán. Az exvilágbajnokok négyes párharcának döntőjében a bolgár Veszelin Topalovot 3-1-re győzte le. A világranglistát vezető indiai nagymester lenyűgöző magabiztossággal játszott, ellenfelénél jóval kevesebb gondolkodási időt használt fel. Sötéttel elremizte mindkét partiját, világossal Topalov szicíliai védelme sebezhető volt. Vishy ismét bizonyította, hogy  a rapid sakkozás legjobbja.

Wimbledonhoz hasonlóan Leonban is álomdöntőre került sor. Az indiai Viswanathan Anand azonban kevéssé borzolta drukkerei idegeit, mint a svájci Roger Federer. A bolgár Veszelin Topalovtól a stafétabotot átvevő, a világranglistát vezető Anand hihetetlen magabiztossággal győzött. Tavaly is ők ketten vívták a döntőt, Vishy 2,5-1,5-re nyert. A két szupersztár korábban 73 partiban mérte össze erejét, Anand 20-13 vezetett. Idén Wijk aan Zee-ben Topalov győzött, Linaresben mindkét játszmájuk remivel végződött.

A párosmérkőzés forgatókönyve emlékeztetett bennünket a tavalyi párharcra. Az első játszmában Topalov esélyes álláshoz jutott, de előnyét nem tudta kihasználni. Anand nem késlekedett, hogy még inkább megingassa bolgár ellenfele önbizalmát. A szicíliai védelem Najdorf-változatában a vezérszárnyon kezdeményezett, Topalov királyszárnyi akcióját leszerelte, és vezetést szerzett.

A harmadik parti, a második spanyol megnyitású összecsapás során is pontosztozkodás született, és Anandnak még fél pontra volt szüksége a végső sikerhez. Vishy nem tétovázott, tisztet áldozott, bőséges ellenértéket kapott. Időmilliomos volt a gondolkodási idejét gyorsan fogyasztó Topalovhoz képest, aki a bonyodalmakban hibázott, és Anand újabb győzelmet aratott, 3-1-re nyert.

Eredmény:
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 1 - 3 (döntetlen, 0 - 1, döntetlen, 0 - 1)