Vágólapra másolva!
A vb-indulásért kiírt válogatón szombat délelőtt 200 méteren öt számban versenyeztek legjobb kajakosaink és kenusaink. A nap győztese a Gyertyános Gergely, Beé István kajak páros, amely a rendkívül rövid távon két és fél hajónyit vert (!) ellenfeleire.

A Gyertyános, Beé párosnak tehát nem akadt ellenfele K-2-ben, ám mindkét kajakos meghatározó a sprinttáv másik két számában (K-1-ben, illetve K-4-ben). Angyal Zoltán szövetségi kapitány döntése értelmében az Eb-n egyesben harmadik helyen végző Gyertyános a szólózás mellett csak a páros számban indulhat a vb-n, vagyis a sűrű versenyprogram miatt a négyest nem vállalhatja be.

"Az előzetes terv az volt, hogy párosban és négyesben indulunk, ám kénytelen vagyok elfogadni a vezetői döntést"- mondta Gyertyános Gergely. "Jól megy az egyes, kiváló a páros, mégis egy kissé sajnálom a négyest. Ezzel együtt teljes erőbedobással készülök, és két világbajnoki számban egyaránt dobogón szeretnék végezni."

A kvartettben Gyertyános helyét Boros Gergely vette át, és a csere sem okozott törést, a négyesek versenyében ezúttal is biztosan győztek. "Azért múlt csütörtök óta, mióta új összetételben készülünk, kicsit hullámzó a lelkiállapotunk, de a hajó jól megy, és ez a legfontosabb. Az edzéseken már a vb-időrend szerint gyakoroljuk az egyes, páros és négyes időre menéseket, és biztosan jól összecsiszolódunk majd a duisburgi világversenyig" - mondta Beé István, a négyes legrutinosabb tagja.

Forrás: [origo]

A kenusoknál ezúttal nyugodtabb mederben zajlanak az események, mindhárom sprintszámban azok az egységek harcolták ki a világbajnoki indulást, amelyek az Eb-n is képviselték színeinket. Egyesben Bozsik Attila, párosban Horváth Gábor és Fürdök Gábor, négyesben pedig Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál és Balázs Péter.

Némi meglepetésre Sáfrán Mátyás, a KSI versenyzője nyerte a C-1 500 m-es számot. A két héttel ezelőtti spanyolországi kontinensviadalon nyolcadik - de a leghosszabb távon aratott Eb-győzelmével mindenképpen vb-induló - Vajda Attila ezúttal csak hatodik lett.