Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny első fordulójában Polgár Judit nagyszerű győzelemmel ünnepelte 31. születésnapját. A holland Loek van Welyt sötéttel győzte le. A vezérindiai védelmű partiban Judit remek felkészüléssel lepte meg Welyt, aki egyre nagyobb időhátrányba került, de nem tudott mentséget találni. A második játéknapon nagymesternőnk a 16 éves Magnus Carlsen ellen a világos bábukat vezeti. Az ifjú norvég ifjú titán "öreg rókákat" megszégyenítő türelmes játékkal,remek technikával győzte le a kínai Bu Xiangzhit. Izgalmas partiban remizett Tejmur Radzsabov. Az amerikai Alekszander Oniscsuk minőséget áldozott, a 20 éves azeri nagymester taktikai ellencsapással harcolta ki a fél pontot.

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött meg a 40. sakkfesztivál szuperversenye, a születésnapját ünneplő Polgár Juditot köszöntötték. A hivatalos honlapon megjelent fényképen a holland Loek van Wely még mosolygott. A parti során azonban fokozatosan lefagyott arcáról a mosoly, Polgár Judit ellenállhatatlan volt.

A remek felkészülés meghozta eredményét, a megnyitás után világosnak nem volt előnye. Loek vezérével a sötét vezérszárnyi gyalogokra próbált támadni, de azonnal visszavonulót is fújt. A tempóvesztésekért drága árat fizetett. Nagymesternőnk a tőle megszokott energikus játékkal fokozta döntővé előnyét, és a 40. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját.
Az első játéknap másik győzelmét a 16 éves Magnus Carlsen érte el. A tavalyi viadal második helyezettje rutinos nagymestereket megszégyenítő nyugalommal játszotta előnyösebb állását. A sorozatos cserék után Magnus bástyája betört a hetedik sorra, a különböző színű futók ellenére komoly nyerőesélyeket kapott.

Forrás: [origo]

Gyalogot nyert, a tornára a kanadai nyílt bajnokság győzteseként érkező kínai Bu Xiangzhi egyre nehezebb helyzetbe került. A norvég sakkozó hosszas manőverezés után megtalálta a nyerő tervet, minőségáldozattal hozott létre szabadgyalogot. Magnus hibátlan technikával érvényesítette előnyét.

Izgalmas pillanatokat élt át a legmagasabb résztvevő, Tejmur Radzsabov. Az azeri nagymester a világsztárok közül egyedüliként a királyindiai védelem elkötelezett híve. Az amerikai Alekszander Oniscsuk a g3-as rendszert választotta, majd esélyes minőségáldozattal teremtett magának kedvező esélyeket.

Radzsabov időzavarban esélyes tisztáldozattal jutott ellenjátékhoz, és a csata örökös sakkal fejeződött be. Az orosz házirangadó végén az esélyesebb és a világos bábukat vezető Alekszander Griscsuk örülhetett a pontosztozkodásnak. A hazai pálya előnyével játszó Yannick Pelletier remivel rajtolt.

Az első forduló eredményei:
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) döntetlen (Királyindiai védelem, 46)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Alekszander Motylev (orosz, 2650) döntetlen (Szláv védelem, 41)
Yannick Pelletier (sváci, 2591) - Borisz Avrukh (izraeli, 2645) döntetlen (Grünfeld védelem,
Loek van Wely (holland, 2679) - Polgár Judit (magyar, 2707) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 40)
Magnus Carlsen (norvég, 2710) - Bu Xiangzhi (kínai, 2685) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 84)

A második forduló párosítása:
Radzsabov - Bu Xiangzhi
Polgár Judit - Carlsen
Avrukh - Van Wely
Motylev - Pelletier
Oniscsuk - Griscsuk