Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny hatodik fordulójában Polgár Judit sötéttel legyőzte Alekszander Motylevet. Nagymesternőnk már harmadszor nyert sötéttel az orosz sakkozó ellen, aki a szicíliai védelem bonyodalmaiban gyalograblás után nagy időzavarba került. Judit minőséget kasszírozott, majd a teljes pontot is begyűjtötte. A győzelemmel holtversenyben a második helyre jött fel.  Az éllovas Magnus Carlsen kiremizte gyaloghátrányos végjátékát, s megőrizte egypontos előnyét. Öt remi után nyert az azeri Tejmur Radzsabov. A hétfői szabadnapot követően kedden Polgár Judit világossal holtversenyes társával, az amerikai Alekszander Oniscsukkal mérkőzik meg.

Pályafutása során Polgár Judit harmadszor mért vereséget Alekszander Motylevre. Harmadszor is a sötét bábukat vezette az orosz nagymesterre szemben, és ezúttal is a szicíliai védelemben nyert. A Najdorf-változatban, a 6.Fg5-ös rendszerben ellentétes oldalra sáncoltak, ami előrevetítette a megalkuvás nélküli küzdelmet: Motylev nehéz lélektani helyzetben, kettős vereség után játszott, és jóval több gondolkodási időt használt fel. Hosszas tűnődés után gyalogot rabolt, amire Judit a királyát fenyegette. Az orosz nagymesternek már nem maradt ideje, hogy a fenyegető áldozatok között eligazodjon, korábban már megtapasztalhatta, hogy mit jelent nagymesternőnk kezében egy támadóállás. Motylev minőséget vesztett, Judit előnyét pontos játékkal érvényesítette. A fontos nyeréssel feljött a holtversenyes második helyre, a szabadnap után az amerikai Alekszander Oniscsukkal játszik, a világos bábukat vezeti majd.

A forduló rangadója, Alekszander Gricsuk és Magnus Carlsen játszmája pontosztozkodással végződött. Az éllovas norvég nagymesternek meg kellett küzdenie a fél pontért. A középjátékban elgyengült d5 centrumgyalogja, és a végjátékot gyaloghátránnyal mentette döntetlenre. A 16 éves sakkozó megőrizte egypontos előnyét, és a hajrában könnyebb ellenfelek várnak rá. Megszerezte első győzelmét Tejmur Radzsabov, elszenvedte első vereségét Borisz Avrukh. Az azeri nagymesterrel szemben az izraeli játékos szicíliai védelmet játszott, de számos hibával. Állásában sok volt a védtelen figura, és kártyavárként omlott össze. Nem villogott Oniscsuk, a parti végén örülhetett, hogy megúszta vereség nélkül kalandos partiját a kínai Bu Xuanzhi ellen. A két nyeretlen párharca, a svájci Yannick Pelletier és a holland Loek van Wely játszmája nélkülözte az izgalmakat, korrekt remi született.

Forrás: [origo]

Griscsuk remizett Carlsennel

A hatodik forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) - Borisz Avrukh (izraeli, 2645) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 40)
Alekszander Motylev (orosz, 2650) - Polgár Judit (magyar, 2707) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 52)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) - Bu Xiangzhi (kínai, 2685) döntetlen (Szláv védelem, 67)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Magnus Carlsen (norvég, 2707) döntetlen (Vezércsel, 55)
Yannick Pelletier (svájci, 2591) - Loek van Wely (holland, 2679) döntetlen (Félszláv védelem, 36)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 4,5 pont
2-4.Polgár Judit, Tejmur Radzsabov és Alekszander Oniscsuk 3,5
5-7. Borisz Avrukh, Bu Xiangzhi és Alekszander Griscsuk 3
8.Yannick Pelletier 2,5
9. Alekszander Motylev 2
10. Loek van Wely 1,5

A keddi 7. forduló párosítása:
Van Wely - Radzsabov
Carlsen - Pelletier
Bu Xiangzhi - Griscsuk
Polgár Judit - Oniscsuk
Avrukh - Motylev.