Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny nyolcadik fordulójában Polgár Judit szerencsés meneküléssel fél pontot szerzett az orosz Alekszander Griscsukkal vívott partijában. Meglepetésre Judit orosz huszárjátékot játszott, és Griscsuk ritkább folytatására hátrányba került. Az orosz nagymester a huszárvégjátékot kettős szabadgyalogjával játszhatta, de Judit szép csapdát állított fel, amibe Griscsuk belesétált, 72 lépésben remi lett a parti. Másodszor kapott ki a norvég Magnus Carlsen. A gyorsan remiző Tejmur Radzsabov, és a  szépen nyerő Alekszander Oniscsuk áll az élen a zárónap előtt. Polgár Judit félpontos hátránnyal hármas holtversenyben a harmadik, az utolsó fordulóban a svájci Yannick Pelletier ellen a világos bábukat vezeti.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés a svájci üdülővárosban, Bielben zajló 18-as kategóriájú tornán. A amerikai Alekszander Onicsuk és az azeri Tejmur Radzsabov félpontos előnnyel vezet, de hárman, köztük Polgár Judit is üldözik őket. A viadal hajráját váratlan fordulatok jellemzik, így a három fordulóval a befejezés előtt már-már tornagyőztesnek látszó Magnus Carlsen két váratlan vesztéssel hármas holtversenyben csak a harmadik. Az ötös remisorozattal kezdő Tejmur Radzsabov az éllovas a változó formában játszó Alekszander Oniscsukkal.

Az utolsó előtti játéknapon Polgár Judit a mexikói világbajnoki döntőre készülő orosz Alekszander Griscsukkal mérkőzött meg, és meglepetésre a békés orosz huszárjátékot választotta. Griscsuk némi tépelődés után ritkább változat mellett döntött, amire Judit láthatóan nem volt felkészült. A vezércserével komoly gyalogszerkezeti gyengeségek keletkeztek állásában, s nehéz védekezés várt rá. Griscsuk végül kettős gyalogelőnyt szerezett, és úgy tűnt, hogy huszárvégjátékban könnyen győzelemre vezeti szabadgyalogjait. A könnyelműsködéséért azonban nagy árat fizetett, Judit szép csapdájába belesétált, és a pattmotívum segítségével nagymesternőnk megmentette a partit.

Az éllovas azeri Tejmur Radzsabov világossal nagyon békülékeny volt, míg a 16 éves Magnus Carlsen elszenvedte második vereségét is. A holland Loek van Wely oly sok baki után remekelt a norvég titán ellen. Tisztet áldozott, és négy szabadgyalogja is előrelendült a végjátékban. A kapkodó Magnusnak esélye sem volt, hogy higgadt védekezéssel kicsikarja a remit.

Az amerikai Alekszander Griscsuk kihasználta a nagy lehetőséget, ismét az élre kapaszkodott. A rendezők nagy örömére megtáltosodott a svájci Yannick Pelletier. Arra senki sem számított, hogy az utolsó forduló előtt holtversenyben harmadik helyen áll majd a bieli születésű nagymester.

Forrás: [origo]

Van Wely vs. Carlsen

A 8. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) - Alekszander Motylev (orosz, 2750) döntetlen (Skót megnyitás, 10)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) - Borisz Avrukh (izraeli, 2645) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 54)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Polgár Judit (magyar, 2707) döntetlen (Orosz huszárjáték, 72)
Yannick Pelletier (svájci, 2591) - Bu Xiangzhi (kínai, 2685) 1 - 0 (Szláv védelem, 37)
Lek van Wely (holland, 2679) - Magnus Carlsen (norvég, 2710) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 60)

A verseny állása:
1-2. Alekszander Oniscsuk és Tejmur Radzsabov 5 pont
3-5. Polgár Judit, Magnus Carlsen és Yannick Pelletier 4,5 pont
6. Alekszander Griscsuk 4
7-8. Borisz Avrukh és Bu Xiangzhi 3,5
9. Alekszander Motylev 3
10. Loek van Wely 2,5

Az utolsó forduló párosítása:
Carlsen - Radzsabov
Bu Xiangzhi - Van Wely
Polgár Judit - Pelletier
Avrukh - Griscsuk
Motylev - Oniscsuk