Vágólapra másolva!
Bielben a 16 éves Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a 18-as kategóriájú szuperverseny. A norvég nagymester az utolsó fordulóban világossal legyőzte az éllovas Tejmur Radzsabovot, és holtversenyben végzett az élen az amerikai Alekszander Oniscsukkal. A rájátszásban a két rapid, majd a két villámparti is remi lett, a "hirtelen halál" játszmát Carlsen sötéttel bravúros játékkal megnyerte. Polgár Judit világossal remizett a svájci Yannick Pelletierrel, négyes holtversenyben a harmadik helyen végzett. A fordulatokban gazdag viadalon a 45 játszmából 21 végződött döntéssel, világossal 13 partit nyertek.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés a bieli szuperversenyen, és meglepő fordulattal fejeződött be a viadal. A holtversenyben vezető Tejmur Radzsabov hihetetlenül gyenge játékkal kapott ki a kettős vereség lélektani terhe alatt sakkasztalhoz ülő Magnus Carlsentől. A 16 éves norvég titán már a 28. lépés után fogadhatta az azeri nagymester gratulációját. Az amerikai Alekszander Oniscsuk látva az eredményt már nem kockáztatott, és az orosz Alekszander Motylevvel remizett a spanyol megnyitás Marshall támadásában.

Felcsillant a lehetőség Polgár Judit előtt, hogy győzelemmel befoghatja Carlsent és Oniscsukot, de a hajrára feljavult svájci Yannick Pelletier szicíliai védelme kiállta a próbát. Judit megpróbálta azonnal ostrom alá venni Pelletier királyállását, de a gyalogroham elnézéssel párosult.

Forrás: [origo]

A hazai pályán játszó sakkozó a gyalog lenyerése után passzívan kezdett el játszani, és felcsillant a remény, hogy világos akár áldozatnak is kinevezheti a gyalogvesztést. Pelletier minőségáldozattal kiegyenlítette esélyeit, és a meggyengült királyállás miatt Judit anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni.

A mexikói világbajnokság főpróbájának tekintette a tornát az orosz Alekszander Griscsuk, de a várakozás alatt teljesített. Megnyitásaiban bizonytalan volt, sűrűn került időzavarba, és sokat hibázott. A versenyt végül győzelemmel zárta, ehhez az izraeli Borisz Avrukh hathatós segítséget nyújtott. A hajrára feltámadt a holland Loek van Wely , kettős győzelemmel végül négyes holtversenyben végzett a utolsó helyen.

Az összes játszma befejezése után ült sakkasztalhoz Carlsen és Oniscsuk, hogy rájátszással eldöntsék, hogy ki nyeri meg a versenyt. A két 15-15 perces parti érdekes küzdelemben remi lett.

A két 5-5 perces játszmában sem bírtak egymással. A "hirtelen halál" partiban Onicsuk volt világos, így Carlsennek remifórja, de Magnus látványos kombinációval megnyerte a döntő csatát, s ezzel a 40. bieli sakkfesztivál szuperversenyének győzteseként ünnepelhetjük.

Az utolsó forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2710) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) 1 - 0 (Pirc védelem, 28)
Bu Xiangzhi (kínai, 2685) - Loek van Wely (holland, 2679) 0 - 1 (Félszláv védelem, 66)
Polgár Judit (magyar, 2707) - Yannick Pelletier (svájci, 2591) döntetlen (Szicíliai védelem, 49)
Borisz Avrukh (izraeli, 2645) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) 0 - 1 (Vezércsel, 54)
Alekszander Motylev (orosz, 2650) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

A tie-break eredménye:
Alekszander Oniscsuk (ukrán, 2650) - Magnus Carlsen (norvég, 2710) 2 - 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

A verseny végeredménye:
1.Magnus Carlsen (norvég) 5,5 pont
2. Alekszander Oniscsuk (amerikai) 5,5
3-6. Yannick Pelletier (svájci), Polgár Judit (magyar), Alekszander Griscsuk (orosz) és Tejmur Radzsabov (azeri) 5
7-10. Bu Xiangzhi (kínai), Loek van Wely holland), Alekszander Motylev (orosz) és Borisz Avrukh (izraeli) 3,5

Az Élő-pontszámok változása:
Carlsen +6,4, Oniscsuk + 13,6, Radzsabov - 4, Pelletier + 16,7, Polgár Judit + 1,4, Griscsuk - 1,13, Motylev - 6,4, Avrukh - 5,09, Van Wely - 10, Bu Xiangzhi - 10,9.