Vágólapra másolva!
Kajakosaink és kenusaink a világbajnokságokon eddig 151 aranyérmet szereztek, ebből tavaly Szegeden rekordnak számító tizenkettőt. A Duisburgban csütörtökön kezdődő vb-n azonban nem az aranyhalmozás, hanem minél több olimpiai kvóta begyűjtése a cél.

"Mozgalmas félév áll mögöttünk, de most jött el az a pillanat, hogy a nehézségek és a nem várt események dacára bizonyítanunk kell. A felkészülésünk jól sikerült, mindenki egészséges és elszánt, s a fő célunk az, hogy a tizenkét olimpiai kvótából minél többet megszerezzünk. Ehhez férfi kajak egyes ötszáz és ezer méteren, valamint női kajak egyes ötszázon az első nyolc közé kell kerülnünk, a többi számban az első hatba" - mondta el a Magyar Kajak-kenu Szövetség csapatbemutatóval egybekötött hétfői sajtótájékoztatóján Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

A "nem várt események" hozadéka lehet, hogy a női szakágat dirigáló Fábiánné Rozsnyói Katalin távolmaradt az összejöveteltől, ugyanakkor az is szembetűnő volt, hogy a sikeredző csapatából távozott Janics Natasa éppen Kovács Katalin mellett ült. Utóbbi négy számban is indul a vb-n - K-1500-on is -, Janics viszont csak K-1200-on, ami nem szerepel az olimpiai műsorban. Mint ismert, a felbomlott olimpiai bajnoki címvédő Janics-Kovács duó helyett Paksy Tímea és Benedek Dalma lapátol majd 500 méteren.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke elmondta, hogy a vb-n több számban soha nem látott mezőny jön össze, s így már a döntőbe jutás sem lesz egyszerű feladat. A hazai szövetség első embere leszögezte, hogy ezúttal nem az a legfontosabb, a válogatott hány aranyérmet hoz haza, hanem az olimpiai kvóták begyűjtése. Baráth Etele emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi szegedi vb-n - amelyen versenyzőink 12 aranyat, 3 ezüstöt és 3 bronzot tartottak itthon - a németek 11 ezüstérmet szereztek, és most Duisburgban bizonyosan mindent megtesznek azért, hogy fényesítsenek a medálokon.

A sajtótájékoztatón Angyal Zoltán bemutatta a vb-n induló magyar egységeket, és kitért a spanyolországi Eb-t követő változásokra. A legfontosabb az, hogy a nőknél a Pontevedrában 500 m-en ezüstérmet szerzett négyes Benedek Dalmával erősített, a kvartettből Patyi Melinda került ki. Lényeges az is, hogy kenu egyes 500 méteren újoncként Sáfrán Mátyás indul, Vajda Attila helyett. Meg kell említeni, hogy a nőknél 200 méteren párosban Patyi Melinda, Paksy Tímea helyett Szabó Gabriellával ül össze. A férfi kajak szakágban 200-on Gyertyános Gergely az egyes és páros számban áll rajthoz, míg a négyes Boros Gergellyel kiegészülve száll vízre.

A magyar vb-csapat:
férfi kajak:
K-1 1000 m: Benkő Zoltán
K-2 1000 m: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor
K-4 1000 m: Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor
K-1 500 m: Vereckei
K-2 500 m: Kammerer, Kucsera
K-4 500 m: Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor
K-1 200 m: Gyertyános Gergely
K-2 200 m: Gyertyános, Beé István
K-4 200 m: Kadler Viktor, Beé, Boros Gergely, Babella Balázs

Forrás: [origo]

Angyal Zoltán és Baráth Etele már visszafelé számolja a perceket

női kajak:
K-1 1000 m: Kovács Katalin
K-2 1000 m: Kozák Danuta, Szabó Gabriella
K-4 1000 m: Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma
K-1 500 m: Kovács
K-2 500 m: Paksy, Benedek
K-4 500 m: Paksy, Kovács, Fazekas, Benedek
K-1 200 m: Janics Natasa
K-2 200 m: Szabó, Patyi Melinda
K-4 200 m: Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi

kenu:
C-1 1000 m: Vajda Attila
C-2 1000 m: Kolonics György, Kozmann György
C-4 1000 m: Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor
C-1 500 m: Sáfrán Mátyás
C-2 500 m: Kolonics, Kozmann
C-4 500 m: Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor
C-1 200 m: Bozsik Attila
C-2 200 m: Horváth, Fürdök Gábor
C-4 200 m: Sarudi, Balázs P., Joób, Horváth