Vágólapra másolva!
Ian Thorpe és ügyvédei benyújtották bizonyítékaikat az ország doppingellenes ügynökségének (ASADA), a dokumentumok reményeik szerint tisztázzák az ausztrál úszósztárt a doppingvádak alól.

Az ötszörös olimpiai bajnok egy tavaly májusban adott mintájában a normálisnál lényegesen magasabb volt a tesztoszteron-, az epitesztoszteron-, a lutein- és a hormonszint, ám ő az ügy kirobbanása óta tagadja, hogy tiltott szerekkel élt volna.

A versenyzéstől tavaly visszavonult klasszis azt próbálja most bebizonyítani, hogy szervezete eredendően lényegesen több hormont termel másoknál, illetve előfordulhat, hogy bizonyos esetekben a tesztoszteronszint "drámai" megugrásával reagál a rendkívüli körülményekre, mint amilyen például a stressz, vagy egy drasztikus diéta.

Az ASADA a bizonyítékok bemutatására eredetileg áprilisi határidőt adott Thorpéknak, akik azonban akkor halasztást kértek és kaptak.

"Szerdán megkaptuk az anyagokat, amelyek vizsgálatát már megkezdtük" - áll az ügynökség csütörtöki közleményében.

Thorpe első világbajnoki címét alig 15 esztendősen, 1998-ban szerezte. Tizenegy vb- és öt ötkarikás arannyal zárta pályafutását, emellett 23 világcsúcs fűződik a nevéhez.