Vágólapra másolva!
Mainzban, a Chess Classic sakkfesztiválon Viswanathan Anand győzelmével fejeződött be a Grenkeleasing rapid világbajnoki döntő. Az indiai exvilágbajnok 2,5-1,5-re nyert az örmény Levon Aronjan ellen. "Villámkezű Vishy" három döntetlen után a negyedik partiban kényszerítette feladásra Aronjant, ezzel megvédte címét, hetedszer nyert a német városban.

Viswanathan Anand megvédte rapid világbajnoki címét, hetedik győzelmét ünnepelhette. Vlagyimir Kramnyik, Ruszlan Ponomarjov, Polgár Judit, Alekszej Shirov, Alekszander Griscsuk és Tejmur Radzsabov ellen nyert az elmúlt hat évben, és bámulatos sorozatát az örmény Levon Aronjan sem tudta megszakítani. Anand megőrizte veretlenségét, a csoportmérkőzések során két győzelemmel és négy remivel vívta ki az első helyet, fél ponttal előzte meg Aronjant.

Forrás: [origo]

A négyjátszmás döntő első három játszmájában igen óvatosan játszott a két nagymester. Anand mindkét spanyol megnyitású partiban nem tudott előnyt kicsiholni, sötéttel a Nimzoindiai védelmű játszmában gyalogelőnye volt, de Aronjannak a futópár kompenzációt jelentett. A cím sorsa az utolsó összecsapásban dőlt el, elméleti értékű ütközetet is láttunk a Katalán megnyitásban. Anand új tervet valósított meg, amellyel gondolkodásra kényszerítette örmény ellenfelét. A 20 perc gondolkodási idő, és a lépésenkénti 5 másodperc kevésnek bizonyult számára, hogy a hosszas manőverezések közepette jobb helyeket találjon tisztjeinek. Anand pozíciós előnyét hibátlanul vezette győzelemig. A mexikói világbajnok döntő előtt jól sikerült a világranglistát vezető indiai sakkozó főpróbája.

Forrás: [origo]

A 12. Grenkeleasing rapid világbajnoki döntő végeredménye:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Levon Aronjan (örmény, 2750) 2,5 - 1,5
(döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 -0)

Döntetlennel zárult a harmadik helyért játszott Kaszimdzsanov-Bacrot meccs.

A 3. helyért:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2683) - Etienne Bacrot (francia, 2695) 2 - 2
(0 - 1, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)