Vágólapra másolva!
A kenyai Luke Kibet szerezte meg a 11. szabadtéri atlétikai világbajnokság első aranyérmét Oszakában, miután 2:15:59-ös idővel nyerte a férfiak maratonfutó versenyét.

A 42,195 km-es távon a kétszeres címvédő, az utolsó pillanatban visszalépett marokkói Zsauad Garib távollétében tulajdonképpen kettős kenyai siker született. A második helyen célba érő katari Mubarak Haszan Sami (született: Richard Yatich) ugyanis az ázsiai ország által nem kevés pénzért honosított afrikai atléták közé tartozik. Harmadikként a svájci Viktor Röthlin érkezett be.

A maratonisták 94 fős mezőnye reggel hétkor rajtolt, hogy célba érjen, még mielőtt a 70-90 százalékos páratartalommal párosuló 37 fokos hőség beköszöntene. A 24 éves Kibet, aki idén a Bécsi Marathon megnyerésével (2:10:07-es időt elérve) melegített Oszakára, az utolsó tíz km-en lépett el a többiektől; a stadionba már egyedül futott be, győzelme nem forgott veszélyben. Sami pedig a hajrában hagyta ott a svájci Röthlint.

A súlylökő Kürthy Lajos kiesett, a 21 éves magyar versenyző búcsúja nem meglepetés, hiszen 19,83 méteres egyéni csúcsát több mint fél méterrel kellett volna megjavítania, hogy megdobja a 20,20 méteres szintet, amely a döntőbe jutáshoz kellett.

A most elért 17,56 méterrel - másodikra 17,43 jött, majd egy érvénytelen kísérlet - az utolsó előtti helyen végzett a debreceni U23-as Európa-bajnokságon súlylökés mellett diszkoszban is döntős nehézatléta.

Kürthy volt az első színre lépő magyar a 11 tagú csapatból, őt a délutáni programban Pars Krisztián követi a kalapácsvetés selejtezőjében. Az éremre pályázó Parssal szemben alapelvárás, hogy a 77 méteres szintet túlszárnyalva biztosítsa helyét a fináléban.

Forrás: EPA

Eredmény, férfi maraton:
1. Luke Kibet (Kenya) 2:15:59
2. Mubarak Haszan Sami (Katar) 2:17:18
3. Viktor Röthlin (Svájc) 2:17:25