Vágólapra másolva!
A birkózóknál az idei esztendő egyik meglepetésembere a kötöttfogású Kiss Balázs, aki 96 kilogrammban az Európa-bajnokságon bronzérmes lett, míg a Magyar és a Román Nagydíjat megnyerte. Nem véletlen tehát, hogy a szakági vezetés neki szavazott bizalmat, mikor arról volt hivatott dönteni, hogy ki induljon az azerbajdzsáni, olimpiára kvalifikáló világbajnokságon a súlycsoportban.

- Éppen az atlétikai világbajnokság eseményeit nézzük a televízióban - mondta Kiss Balázs, mikor interjúra kértük. - Szurkolunk a magyaroknak. Most van időnk, mert a két edzés közötti csendes pihenő perceit éljük a tatai edzőtáborban.

- Ezzel töri meg a monoton edzések sorát?
- Úgy is mondhatjuk. Bár igazán változatosak a tréningek, hiszen mindennap más és más munka vár ránk.

- Nyugodtabban készül, hogy tudja, biztosan ön képviseli hazánkat a világbajnokságon?
- Ezen nem is gondolkodtam, de nagy verseny volt Virág Lajos és köztem a válogatott mezért. Azért döntött mellettem a szövetségi kapitány, mert idén három mérkőzésünkből kétszer én nyertem.

- Milyen a viszonyuk?
- Baráti. Mindent megbeszélünk egymás között. Lajos rutinos sportoló. Kiváló szeme van a birkózáshoz, és olyan dolgokat is meglát, amit más nem. Nézi a riválisokat a versenyeken, edzéseken, és ezeket mind megosztja velem, amelyek hasznomra lehetnek a világbajnokságon. Például az, hogy ki, hogyan pörget, milyen taktikát alkalmaz, hogy csak egy-két dolgot ragadjak ki.

- Erre most sok lehetősége lehet, hiszen több ország birkózói készülnek önökkel közösen.
- Szenzációs is a tábor. A konyhás hölgyek viccesen meg is jegyzik, hogy 170 birkózóra főzni nem leányálom, és ezt az időszakot egyfajta kiképzésnek tekintik a fakanalak között. Ezzel mi, birkózók is így vagyunk, mert itt van a kazah, üzbég, horvát, román, cseh, egyiptomi válogatott. A tréningek alkalmával mini világbajnokságot is rendezhetnénk, annyi a remek versenyző. Edzőpartnerben tehát nem szenvedünk hiányt. Hat szőnyeg van leterítve a csarnokban, és zsúfolásig tele minden edzésen. A külföldi partnerek is elégedettek a körülményekkel, egy-egy edzés végén nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire jót is tréningeztek. Ami abban merül ki, hogy többször "very, very good" jelmondattal verik a vállunkat.

Forrás: MTI

Kiss Balázs a vébén is sokszor szeretné átélni, hogy a bíró az ő kezét emelje fel a mérkőzés végén

- Mi a napi menetrendje?
- Mindennap reggeli tornával kezdünk, ami egy tatai tó körüli futást jelent, aztán jöhet a szőnyegmunka és az erősítés. Kétnaponta délután regeneráló programok kerülnek előtérbe, így a szauna, uszoda, masszírozás.

- Ezeket hallva sokan irigykedhetnének is.
- Ne tegyék! Kíméletlenek a tréningek. Senki sem lazít, egy percre sem, mert tisztábban vagyunk azzal, hogy ez a világbajnokság különösen fontos mindannyiunk számára. Csak az lebeg a szemünk előtt, hogy minél több kvótát szerezzünk az olimpiára, és ezzel külföldi riválisaink is így vannak.

- Ön is ezzel kel és fekszik?
- Nem szeretném túlmisztifikálni, de természetesen gondolok rá. Jó formában érzem magam, és az idei eredményeim alapján az éremnyerést tűztem ki célul a vb-n. Csak így lehet hozzáállni, egy pillanatra sem altathatja el magát az ember.

Tomka Tivadar