Vágólapra másolva!
Mexikó fővárosában szeptember 12. és 30. között rendezik meg a nyolcrésztvevős, kétfordulós sakkvilágbajnokságot. A nagy érdeklődéssel várt viadalon hazánkat Lékó Péter képviseli, aki három éven belül harmadszor csatázik a világbajnoki címért. A döntőn a címvédő Vlagyimir Kramnyik, a világranglistát vezető exvilágbajnok Viswanathan Anand mellett az orosz Aleszander Morozevics, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk, az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand játszik még. A résztvevőket bemutató sorozatban a vb doyenje, Gelfand pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

A mexikói világbajnokság legidősebb résztvevője, az izraeli színekben játszó Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 1988-ban ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon, egy évvel később győzött Debrecenben nyert tornát, majd a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó elismerést. 2000-ben második a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először világbajnok-jelölt. Újvidéken az aranyérmes szovjet válogatott tagja.

Világbajnok-jelölti meccsen először legyőzte a jugoszláv Predrag Nikolicsot, majd a második körben az angol Nigel Short állította őt meg. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt. Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A elődöntőt hiába kezdte győzelemmel Anatolij Karpovval szemben, végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n a legjobb négy között Viswanathan Anandtól kapott ki. Szép sikert ér el Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva, 2000-ben megismételte. Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. Egy évvel később Moszkvában elődöntős, a későbbi győztes Ruszlan Ponomarjov állította őt meg menetelésében. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is első. Az Eb-n ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása.

Forrás: EPA

A sakkmezőny is fiatalodik, Gelfand a maga 39 évével már veterán

A Világkupán Hanti Manszijszkban a hatodik helyen végez, eredménye világbajnok-jelöltséget ér. Egy évvel később a sakkolimpián negyedik válogatott éltábláján játszik. Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban nyert az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanov ellen, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a világbajnokság előtti főpróbán gyengélkedett, 2,5 pontot szerzett a 7 partiból. A rapid műfajban az egyik legjobb, 2001-ben és 2002-ben az Amber-tornán első, 2003-ban Polgár Judit ellen Pakson 6-2-re győzött az I. Marx György emlékversenyen.

Gelfand legnagyobb erőssége az alaposan kidolgozott megnyitási változatok, jól ismeri a variból kijövő középjátékok rejtelmeit. Inkább pozíciós sakkozó, lehetőség szerint a nagy kalandokat elkerüli, ezért ritkán veszít játszmát.

Riválisai elleni mérlege
Gelfand eddigi pályafutása során Vlagyimir Kramnyikkal 53 partit vívott, az orosz világelsőt ötször tudta legyőzni, 13 játszmát vesztett el. Klasszikus gondolkodású összecsapások során Kramnyik 7-3-ra vezet 22 döntetlen mellett.

Viswanathan Ananddal 57 játszmában mérte össze erejét, Vishy 13-5-re vezet, a "lassú" partikban 6-3 az indiai exvilágbajnok 6-3-ra javára 21 döntetlen mellett.

Az orosz Alekszander Morozeviccsel szemben is negatív a mérlege. A 25 partiból hatot vesztett el, négyet megnyert, rapid partik nélkül Moro 3-2-re vezet hét remi mellett.
Lékó Péterrel szemben pozitív Gelfand mérlege, de a plusszokat az izraeli nagymester Péterrel szemben korábban gyűjtötte be. 24 döntetlen mellett 8-5-re vezet, a klasszikus gondolkodási idejű játszmákban 2-2 az eredmény 13 remi mellett. Fontos megjegyezni, hogy Lékó tavaly Moszkvában először nyert Gelfand ellen, majd januárban Odesszában a rapid Világ Kupa elődöntőjében is legyőzte az izraeli sakkozót. A főpróbának számító dortmundi tornán is Péter diadalmaskodott.

Az örmény Levon Aronjannal csak 16-szor mérte össze erejét, három játszmában nyert, egyet elvesztett. Rapid nélkül 1-0 Gelfand javára hét döntetlen mellett.

Az orosz Peter Szvidlerrel 37 játszmát vívott, 7 remi mellett 3-3-ra állnak a klasszikus időkontroll mellett. A rapid partikkal Szvidler vezet 10-5-re.

Az orosz Alekszander Griscsukkal 22-szer mérkőzött meg, és a mérleg a legfiatalabb résztvevőnek kedvező, hatszor legyőzte Gelfandot, háromszor kapitulált. A "lassú" küzdelemben azonban Gelfand volt az eredményesebb, kétszer nyert, egyszer kikapott, hatszor megosztoztak a ponton.