Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben bravúrt bravúrra halmozó Szávay Ágnes saját bevallása szerint nem játszott jól az ukrán Julija Vakulenko elleni nyolcaddöntőben az amerikai nyílt teniszbajnokságon, ennek ellenére nagyon boldog, hogy győzni tudott, s így készülhet élete eddigi legfontosabb mérkőzésére: a legjobb négy közé jutásért a negyedik helyen kiemelt orosz Szvetlana Kuznyecova lesz az ellenfele.

"Elmondhatatlan, amit érzek, egyszerűen nem akarom elhinni!" - nyilatkozott honlapján a világranglistán jelenleg 31. helyen álló, 18 éves magyar tehetség, aki hétfőn 6:4, 7:6-ra nyert, s eddig még nem vesztett szettet a US Openen.

"Próbálok úgy csinálni, mintha csak egy WTA IV-es verseny lenne, nem gondolok arra, kiket vertem meg, és nem érdekel az sem, hogy ki a következő ellenfél. Csak csinálom mindazt, amit az utóbbi 12 évben gyakoroltam. Óriási érzés, hogy sikerült eddig eljutnom. A játék nem ment igazán jól, sok hibával játszottam, de a fontos, illetve a szoros gémeket rendre az én nevem mellé írták, ez döntött."

Szávay pályafutása harmadik Grand Slam-tornáján szerepel, s eddig messze New Yorkban nyújtja a legjobb teljesítményt: idén a Roland Garroson és Wimbledonban is a második körben búcsúzott. Hogy Ági a sikerek ellenére is megmaradt ugyanolyan szerénynek, mint eddig, azt a honlapján szereplő nyilatkozat is alátámasztja.

"Úgy érzem a sajtóból és a hozzászólásokból, mintha én valamilyen kivétel lennék, mintha ez másnak nem sikerülhetne! Higgyétek el, nagyon sok tehetséges ember van ebben az országban! Én nem vagyok kivétel, csak valaki, aki dolgozott, bízott és szerencséje volt! Mi magyarok tehetségesek vagyunk! Ne adjuk fel soha, és akkor, ha esetleg nem sikerül amit megálmodtunk, legalább elmondhatjuk majd, hogy mi ott voltunk és megpróbáltuk! Megtettünk mindent, de valamiért nekünk nem sikerült!

Mindig lesz valaki más, akinek segíthetünk és elmondhatjuk, hogy mi hol rontottuk el! Segítsünk a következő nemzedéknek, és legyünk rájuk büszkék, ha nekik sikerül majd... Én személy szerint soha nem fogom elfelejteni azokat az embereket, akik végig bíztak bennem, és remélem hogy tudok majd segíteni mindazoknak, akik utánam következnek! Nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon sokszor köszönöm nektek a szurkolást! Álmodjunk tovább, és ne engedjük, hogy bárki felriasszon minket ebből az édes álomból..."

Következő riválisával, a világranglista negyedik helyén álló, 22 éves Kuznyecovával korábban egyszer találkozott, a US Open felvezető viadalán, New Havenben ők játszották a döntőt. Az első játszmát 6:4-re megnyerte a magyar játékos, később viszont hátsérülése miatt fel kellett adnia a meccset, így az orosz klasszisé lett a trófea.

A szentpétervári játékos 2004-es bajnoki címe óta először jutott el a legjobb nyolc mezőnyéig Flushing Meadowsban, s elmondása szerint meccsről meccsre egyre jobb formába lendül. "Ez van a Grand Slameken, nem kell mindjárt az első fordulóban életed legjobbját nyújtanod. Én is azt érzem, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobban játszom, s egyre magabiztosabb vagyok" - nyilatkozott.

Forrás: MTI

Kuznyecova meccsről meccsre egyre magabiztosabb

Kuznyecova - a magyar teniszezőhöz hasonlóan - örül annak, hogy ismét összecsaphat Szávayval, mert saját bevallása szerint másfél hete, New Havenben még nem ismerte ellenfele játékát, szerinte emiatt vesztette el az első szettet, most azonban jobban fel tud készülni a találkozóra. "Kemény meccs lesz, ebben biztos vagyok, de ha játszom a saját játékomat, akkor van esélyem a továbbjutásra" - mondta. Arra egyébként, hogy magyar játékos a legjobb nyolcig meneteljen GS-tornán, legutóbb 2001-ben volt példa, akkor Mandula Petra jutott a Roland Garros negyeddöntőjébe.

A Kuznyecova elleni negyeddöntő előtt még párosban is jelenése van Szávaynak, kedden este, magyar idő szerint körülbelül 19 órakor lép pályára cseh Vladimira Uhlirova oldalán, az ellenfél a a Stephanie Foretz, Jaroszlava Svedova francia, orosz duó lesz, a tét a legjobb négy közé kerülés. A viadal honlapja szerint a mérkőzést a Flushing Meadows-i létesítmény harmadik legnagyobb pályájára írták ki és a második a sorban. A napi program magyar idő szerint 17 órakor kezdődik.

Az utóbbi három évben győztes svájci Roger Federer négy játszmában nyert a spanyol Feliciano Lopez ellen, s ezzel bejutott a negyeddöntőbe az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A világelső bázeli csillag azzal az Andy Roddickkal csap össze a legjobb négy közé kerülésért, akit a tavalyi döntőben megvert.

Forrás: MTI

A kép csalóka, Federer nem került padlóra a spanyol Lopez ellen

A nőknél a hatodikként rangsorolt orosz Anna Csakvetadze biztosította utolsóként a helyét a legjobb nyolc mezőnyében, ahol Szávay Ágnes az egyetlen nem kiemelt játékos.

női egyes, nyolcaddöntő:
Csakvetadze (orosz, 6.) - Paszek (osztrák) 6:1, 7:5

A negyeddöntőben:
Henin (belga, 1.) - S. Williams (amerikai, 8.)
Jankovic (szerb, 3.) - V. Williams (amerikai, 12.)
SZÁVAY - Kuznyecova
Peer - Csakvetadze

férfi egyes, nyolcaddöntő:
Federer (svájci, 1.) - Lopez (spanyol) 3:6, 6:4, 6:1, 6:4
Davigyenko (orosz, 4.) - Li (dél-koreai) 6:1, 6:3, 6:4
Haas (német, 10.) - Blake (amerikai, 6.) 4:6, 6:4, 3:6, 6:0, 7:6 (7-4)

Roddicknak csak egy szettet kellett játszaniahttp://www.origo.hu/sport/tenisz/20070903-szavayvakulenko-meccs-a-us-openen.html?pIdx=2