Vágólapra másolva!
Mexikó fővárosában szeptember 12. és 30. között rendezik meg a nyolcrésztvevős, kétfordulós sakkvilágbajnokságot. A nagy érdeklődéssel várt viadalon hazánkat Lékó Péter képviseli, aki három éven belül harmadszor csatázik a világbajnoki címért. A döntőn a címvédő Vlagyimir Kramnyik, a világranglistát vezető exvilágbajnok Viswanathan Anand mellett az orosz Aleszander Morozevics, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk, az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand játszik még. A résztvevőket bemutató sorozatban az ötszörös olimpiai bajnok, a 2005-ös vb holtversenyes második helyezettje, Peter Szvidler pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

A mexikói világbajnoki döntő résztvevőinek rangsorában hatodik Peter Szvidler Szentpétervárott született 1976. június 17-én.

Óriási tehetségként 1994-ben már orosz bajnokságot nyert, sikerét még háromszor ismételte meg, 1995-ben, 1998-ban és 2003-ban vehetett át bajnoki aranyérmet. Szvidler ötszörös olimpiai bajnok (1994, 1996, 1998, 2000, 2002). Elkápráztatta a sakkvilágot, hogy Garri Kaszparovot szenzációs játszmában legyőzve holtversenyben végzett az élen a világbajnokkal és Kramnyikkal 1997-ben, Tilburgban. Az egyik titkos esélyesnek számított a groningeni világbajnokságon, de Michael Adams ellen a rapid rájátszásban óriási csatában elvérzett a 16 között.

1998-ban Dortmundban Kramnyikkal holtversenyben lett első. Az 1999-es Las Vegas-i vb-n meglepetésre már a 32 között kényszerült búcsúra, a macedón színekbe átigazolt bolgár Kiril Georgijev győzte le. A balsiker után egy év múlva Bielben fölényesen nyeri a hagyományos tornát. Csoportjából nem jutott tovább a Világ Kupán. Újdelhiben ismét Adams állította pirosra a szemafort előtte, a rapid játszmák feszültségét ezúttal sem bírta. Egy év múlva Moszkvában visszavágott az angolnak a vereségért, öt döntetlen után a második villámpartiban győzte le. Szvidler az elődöntőig jutott, ahol a későbbi világbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjovtól kapott ki 2,5-1,5-re. A 2004-es januári listán 2747 ponttal a negyedik helyre tornászta fel magát. A brissagói világbajnoki döntőben Kramnyik szekundánsa volt, a feladat, az izgalmak láthatóan megviselték, a januári Corus versenyen csak 11. lett. Dortmundban meglehetősen békésen sakkozva holtversenyben lett második, egyetlen győzelmét Lékó Péter ellen aratta.

Forrás: EPA

Topalov, Szvidler és Anand

A San Luis-i vb-n racionálisan sakkozott, gyorsan belátta, hogy Veszelin Topalovval nem tud lépést tartani miután a bolgár sakkozó megfogta őt a nyitásban. Az első félidő után Topalov mögött kétpontos hátrányban volt, de Anandot és Lékót egy ponttal megelőzte. Szvidler veretlenül játszotta végig a második kört, honfitársát, Alekszander Morozevicset legyőzte. Holtversenyben Ananddal a második helyen végzett, és automatikusan résztvevője lett a mexikói világbajnoki döntőnek. Szvidler a 2006 januárjában megjelent Élő-listán 2765 ponttal a negyedik volt, majd rontott, októberre egy kicsit visszakapaszkodott. A 2007 januári rangsorban csak 2727 pontja volt, jelenleg 2735-tel a 12.

Szvidler az ún. Fischer Random Chess világbajnoki címét 2003-ban Lékó Péter elleni 4,5-3,5-ös győzelemmel szerezte meg, az örmény Levon Aronyiannal szemben hasonló arányban védte meg titulusát. Két éve Mainzban Almási Zoltán volt a kihívója, az orosz nagymester szerencsésebb kézzel sakkozott, 5-3-ra nyert. Tavaly Aronjan visszavágott a vereségért, 5-3-mal elhódította a címet.

Szvidler a nagy honi konkurencia miatt riválisainál jóval kevesebb szuperversenyre kapott meghívást. Linaresben háromszor játszott, 1998-ban és 1999-ben is feledhető teljesítményt nyújtott, 2006-ban sem érte el az ötven százalékot. A Wijk aan Zee-i és a dortmundi viadalon négyszer szerepelt. A szófiai M-tel tornán tavaly ötvenszázalékos teljesítményt nyújtott, a torinói sakkolimpián hatodik helyezett orosz válogatottban sem muzsikált fényesen, 5 pontot szerzett 9 játszmájából.

Szvidler bámulatosan gyorsan számol, taktikailag nagyon erős, képzett sakkozó, de képtelen a partijaira teljes erővel koncentrálni. Legendává vált, ahogy Anand ellen döntetlent ajánlott nyert állásban, vagy Kramnyikkal szemben elméleti remi végjátékban kapitulált.

Riválisai elleni mérlege

Nem könnyű a sakkozó helyzete, ha jóbaráttal szemben kell viaskodnia. Vlagyimir Kramnyikkal eddig 51 partit játszott és 14 nyerés mellett 16-szor kapott ki. A klasszikus gondolkodási idejű játszmákban 5-1-re vezet a világbajnok, 12 összecsapásuk remi lett.

Szvidler saját bevallása szerint is nehezen játszik Viswanathan Anand ellen. Ezt alátámasztja az indiai exvilágbajnok elleni kedvezőtlen mérlege, akivel az 1998-as linaresi szuperversenyen mérkőzött meg először, vesztéssel kezdett. 38 találkozójuk során kétszer nyert, kilencszer kapott ki. A rapid csaták nélkül Anand 4-0-ra vezet, 15 játszmájuk döntetlen lett.

Honfitársával, Alekszandr Morozeviccsel 32 játszmában csatázott, 10-10-re állnak. Morozevics elsősorban a rapid partikban jeleskedett, a "lassú" tempó Szvidlernek volt kedvezőbb, hatszor győzött, háromszor kapitulált és nyolcszor megosztoztak a ponton.

Az orosz nagymesternek kedvez Lékó Péter elleni eredménylistája. Az 1995-ös groningeni versenyen mérkőztek meg először, remivel indítottak, de később Szvidler 11-szer nyert, és 24 remi mellett négyet vesztett. Szvidler a rapid és villámpartik nélkül 6-2-re vezet, tizenhatszor megosztoztak a ponton.

Levon Aronjannal mindössze 15 játszmában mérte össze erejét, 3-2-vel az örmény sakkozónál a minimális előny. A klasszikus tempóban az orosz nagymester a jobb, kétszer győzött, egyszer megadásra kényszerült és még hat döntetlen született. (A Fischer Random Chess partikat nem számoltam.)

Az izraeli Borisz Gelfanddal 37 játszmát vívott, 12 remi mellett 3-3-ra állnak a klasszikus időkontroll mellett. A rapid partikkal Szvidler vezet 10-5-re.

A mezőny legfiatalabb résztvevőjével, Aleszander Griscsukkal 19 játszmában viaskodott, három vereség mellett hatszor feladásra kényszerítette ellenfelét. Klasszikus tempóban is Szvidlenél az előny, 3-1-re vezet, hétszer remiztek.