Vágólapra másolva!
A stuttgarti tornász világbajnokságon Berki Krisztián lólengésben a második legmagasabb pontszámmal került be a szombati döntőbe, ahol csak az aranyérem jelent számára olimpiai kvótát. Gál Róbert közel van a pekingi részvételhez; amennyiben a hét végi szerenkénti döntők közül legalább az egyikben olyan nemzet versenyzője győz, amely már rendelkezik kvótával, a KSI tornásza indulhat az olimpián.

Az olimpiai kvalifikációs vb csapatversenyének selejtezőjében sorrendben Kína, Japán, Németország, Egyesült Államok, Oroszország, Románia, Spanyolország, Koreai Köztársaság, Franciaország, Olaszország, Kanada és Fehéroroszország végzett az 1-12. helyeken, így a jövő évi olimpián ezek az országok vehetnek részt teljes csapattal, azaz hat-hat fővel. Ukrajna, Svájc és Nagy-Britannia két-két, Puerto Rico, Brazília és Görögország egy-egy versenyzőt indíthat. A 19-24. helyen végzett Ausztrália, Hollandia, Bulgária, Portugália, Kazahsztán és Lettország nem szerzett kvótát. Mint ismert, Magyarország a csapatversenyben nem indulhatott, mivel a tavalyi aarhusi vb-n mindössze a 27. helyen zárt.

Az egyéni összetett eredménysorából a kvótát szerzett 18 nemzet versenyzőit kivették, és így első lépcsőben hét tornász - nemzetenként egy-egy fő - szerzett névre szóló kvótát: a bolgár Jovcsev (89,725), az üzbég Fokin (89,625), a horvát Ude (88,775), a venezuelai Fuentes (88,700), a holland Zonderland (88,525), a cseh Konecny (86,750) és a grúz Giorgadze (86,800). A selejtezőt összességében 44. helyen zárt Gál Róbert közvetlenül utánuk következik 86,725 ponttal.

Ám még Gál is kvótához juthat, amennyiben a hét végi szerenkénti döntők közül legalább az egyikben olyan nemzet szerez aranyérmet, amely már rendelkezik kvótával. Ekkor ugyanis az egyéni összetett alapján kiosztandó pekingi helyek száma nő, s arra, hogy így lesz, nagy az esély.

Mindazonáltal lólengésben olyasvalakinek kellene győznie, akinek a nemzete még nem szerzett kvótát: Berki Krisztiánnak, aki csak a világbajnoki arannyal biztosíthatja helyét Pekingben. Az UTE kétszeres Európa-bajnoka a második legmagasabb pontszámmal, 15,925-tel került be a döntőbe. Az első helyen a címvédő kínai Hsziao Csün kvalifikálta magát, 16,275-tel. A fináléban ott lesz még két brit, Smith (15,825) és Keatings (15,675), a fehérorosz Ignatovics (15,500), a kínai Jang Vej (15,475), a japán Tomita (15,375) és az amerikai Artemev (15,375)

Berki a selejtezőben nem a legnehezebb gyakorlatát mutatta be, itt a kiinduló pontszáma csak 6,4 pont volt, a döntőben viszont 6,7-es gyakorlattal szeretne kirukkolni, ami a mezőnyben a legerősebb lenne. Hsziao Csün gyakorlata 6,6-os erősségű. Karácsony István szakmai igazgató szerint azonban az sem kizárt, hogy versenyzőnk megpróbálja duplázni az orosz kanyarulatot, és ebben az esetben 6,8 lenne a kiinduló pontszáma.

Berki Krisztián bizakodva várja a lólengés szombati döntőjét "Megnéztem a kínai ellenfelem gyakorlatát, jó volt, amit előadott, és magas pontszámot is kapott rá. De ez engem most egyáltalán nem foglalkoztat, a fináléban ugyanis újra indul minden. Ráadásul a kezdeti izgalom - a selejtezőben általában pszichésen idegesebb vagyok, mint a döntőkben - már szinte teljesen elmúlt nálam."

Karácsony István szakmai igazgató a következőket nyilatkozta a selejtező után: "Mindkét versenyzőnk remekül helytállt, és Gál szinte már ott van az olimpián. Berki gyakorlata kiváló, a kínai ellenfelével együtt mindenképpen a mezőny fölé nőtt. Hsziao Csün nem rendelkezik olyan anyagerősséggel, mint ő, ám amit tud, azt nagyon szépen és magabiztosan adja elő, különösen a páros köröket. Meglátjuk, mit hoz a szombat..."

A magyar küldöttség Böczögő Dorina révén női egyéni összetettben már szerzett egy olimpiai kvótát.