Társoldalunk:

A sakk-vb résztvevői fehéren-feketén: Viswanathan Anand

2007.09.09. 15:16

Mexikó fővárosában szeptember 12. és 30. között rendezik meg a nyolcrésztvevős, kétfordulós sakkvilágbajnokságot. A nagy érdeklődéssel várt viadalon hazánkat Lékó Péter képviseli, aki három éven belül harmadszor csatázik a világbajnoki címért. A döntőn a címvédő Vlagyimir Kramnyik, a világranglistát vezető exvilágbajnok Viswanathan Anand mellett az orosz Aleszander Morozevics, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk, az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand játszik még. A résztvevőket bemutató sorozatban Anand pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

Az indiai exvilágbajnok, április 1-től a világranglistát vezető Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Madrasban. Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta  a partijait.

Anand 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Vaszilij Ivancsukot fél ponttal előzte meg. 1988-ban lett nemzetközi nagymester, két évvel később a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolj Karpovtól kapott ki, "villámkezű" Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen.

Anand másokhoz hasonlóan az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségért is harcba szállt. A FIDE versenyében hazai pályán vérzett el az amerikai Gata Kamskyval szemben, a rájátszást 4-4 után elvesztette.

Több siker koronázta szereplését a PCA-ciklusban, 1995-ben New Yorkban a világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval. Anand nyolc remi után vezetést szerzett, de  Kaszparov zseniális játszmában egyenlített, majd többé nem lehetett megállítani az orosz fenomént.

A "madrasi tigris" remekelt a FIDE Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Michael Adams legyőzésével került a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól "megkímélt" Anantolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban, a rapid partikban kapott ki. Két évvel később "bemelegítésként" Világ Kupát nyert, és nagy álmát is valóra váltotta.

A FIDE világbajnokságán Újdelhiben biztosan menetelt, Adams ellen nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben "kiütéses" győzelmet aratva lett világbajnok. Egy évvel később Moszkvában próbálta meg a címvédést,  de az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal.

A váratlan vereséget másfél éves hullámvölgy követte, végül túltette magát a nagy csalódáson és 2003-tól ismét szárnyal. A szakírók is értékelték sikereit, 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották. Wijk aan Zee-ben duplázott, immár negyedszer győzött a hagyományos tornán.

Megnyerte a dortmundi szuperversenyt, nem okozott csalódást Linaresben sem. Két éve januárban Lékó mögött második Wijk aan Zee-ben, ezüstérmes Szófiában is, Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapidversenyeket és a rapid párosmeccseket. A világranglista második indiai nagymestert sokan az argentin világbajnokság legnagyobb esélyesének tartották, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni veresége azonban alaposan keresztülhúzta számításait. Gyorsan belátta, hogy a fantasztikus formában, nagyon eredményesen sakkozó Topalovot nem tudja megszorítani, végül holtversenyben Szvidlerrel második lett.

Forrás: [origo]

Wijk aan Zee-ben ismét első, igaz Veszelin Topalovval osztotta a dicsőséget, ötödik győzelmét aratta a holland tengerparti városkában. Kihagyta a linaresi szuperversenyt, Monacóban az orosz Alekszander Morozeviccsel holtversenyben első. Az áprilisi ranglistán átlépte a 2800-as álomhatárt. Szófiában harmadik, bár az első kör után még vezetett az M-tel viadalon.

A torinói sakkolimpián gyengélkedik, 25 Élő-pontja bánja. A leoni rapidtornán a döntőben legyőzte Topalovot, Mainzban az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert meccset. Meglepetésre Korzikán kikapott az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól. A snell-világbajnokságon csak negyedik.

Az idei évet a Corus versenyen elért ötödik helyezésével kezdi, majd remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. Az Amber-tornán ezüstérmes Kramnyik mögött. Pályafutása során először április 1-től vezeti a világranglistát. Dortmundban holtversenyben második, meglepő, hogy hat játszmája is döntetlennel végződött. Leonban hatodszor első, a döntőben Topalovot győzte le. Ismét siker koronázza mainzi szereplését, az örmény Levon Aronjan ellen nyert, ez már a hetedik elsősége volt a német városban.

Anand mérlege riválisaival szemben

Az 1989-es moszkvai GMA-versenyen játszott először Vlagyimir Kramnyikkal, remivel kezdtek. Azóta még 117 partiban mérték össze erejüket, Vishy 18-14-re vezet 86 döntetlen mellett. Anand a plusszokat azonban a rapid műfajban gyűjtötte össze, a klasszikus tempóban Kramnyiknál az előny 7-4-re, 38-szor megosztoztak a ponton.

A világranglistát vezető Anand az orosz Alekszander Morozeviccsel az 1995-ös PCA-rapidtornán találkozott először, azóta még 25-ször mérkőztek meg, 8-8-ra állnak. Klasszikus időkontrollnál az indiai exvilágbajnok 3-2-re vezet, öt partijuk remi lett.

Nagymesterünk és Vishy 1994-ben egy villámpartiban nézett először egymással farkasszemet. A 62 összecsapásukból Anand 18 játszmát megnyert, négyet elvesztett.A rapid partik nélküli mérleg is Viswanathannak kedvezőbb, 22-szer osztoztak meg a ponton, hétszer kényszerítette megadásra Lékót, és háromszor kapott ki.

Az örmény Levon Aronjannal csak 15 partit játszott, 9 döntetlen mellett az indiai exvilágbajnok 4-2-re vezet. Az örmény sakkozó azonban klasszikus gondolkodású idejű összecsapást még nem vesztett 37 éves riválisával szemben. Négy remi mellett az idei linaresi szuperversenyen szenzációs küzdelemben nyert Aronjan. A játszmát a torna legjobb partijának választották. 

Anandnak jó kuncsaftja az orosz Peter Szvidler, ezt alátámasztja az indiai exvilágbajnok kedvező mérlege. Az 1998-as linaresi szuperversenyen mérkőztek meg először, Vishy nyeréssel kezdett. 38 találkozójuk során Anand kilencszer nyert, kétszer kapott ki. A  rapidcsaták nélkül Anand 4-0-ra vezet, 15 játszmájuk döntetlennel végződött.

A világbajnokság doyenjével, az izraeli Borisz Gelfanddal 57 játszmában mérte össze erejét, Vishy 13-5-re vezet, a "lassú" partikban 6-3 az indiai exvilágbajnok javára 21 döntetlen mellett. A világbajnoki mezőny legfiatalabb tagjával, a 23 éves Alekszander Griscsukkal 16 partiban csatázott, ebből nyolcat két éve a mainzi rapid párosmérkőzésen játszottak. Anand ötször győzött, Griscsuk négyszer nyert. Szuperversenyen kétszer megosztoztak a ponton.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK