Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy csak két magyar tornász, Gál Róbert és Böczögő Dorina indulhat a jövő évi pekingi olimpián. A stuttgarti vb-n Berki Krisztián szombaton hiába lett ezüstérmes lólengésben, neki a kvótához győznie kellett volna, s arra nincs remény, hogy szabadkártyát kapjon.

Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára Stuttgartban tárgyalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) jelen levő legmagasabb rangú tisztségviselőivel.

A sportdiplomaták világossá tették, a magyar vezetésnek felesleges bármilyen offenzívát indítani Berki ügyében.

"Az általam megkérdezett vezetők elmondták, a kiírás egyértelmű: szabadkártyát kizárólag olyan nemzet kaphat, amelynek még nincs kvalifikált versenyzője. Mivel nálunk Gál Róbert és Böczögő Dorina is kiharcolta a részvételt, nincs esély arra, hogy Krisztián neve szóba kerülhessen a wild card kiosztásánál. Tudom, szörnyű érzés, hogy egy ilyen tehetséges sportember nem lehet ott Pekingben, és egy szinte biztos olimpiai éremtől esünk el. A kvalifikációs rendszer ebből a szempontból igazságtalan, ám ettől még a tény tény marad. Mindezt azért fontos leszögezni, hogy ne legyenek illúzióink. A csodában persze lehet bízni, de szerintem nem érdemes" - nyilatkozta a MOB honlapján (www.mob.hu) Kamuti Jenő.

Mivel még szombaton talajon a brazil Hypolito személyében olyan versenyző győzött, amelyenek a nemzete a csapatversenyben már szerzett olimpiai kvótát, az egyéni összetettben kiosztandó pekingi helyek száma nőtt, így a "várólista" élén álló Gál Róbert a 44. helyével kijutott a jövő évi ötkarikás játékokra. Gál mellett korábban a női egyéni összetettben 51. helyezett Böczögő Dorina is kvótát szerzett.

Berki Krisztiánhoz hsaonló helyzetben volt a szlovének két korábbi világbajnoka: Pegannak nyújtón, Petkovseknek korláton, míg az ugyancsak vb-aranyérmes holland Van Geldernek gyűrűn, a vb-ezüstérmes lengyel Blaniknak ugrásban szintén csak a vb-cím jelenthetett kvótát. Blanik és Petkovsek világbajnok lett - utóbbinak a kínai vetélytársa elrontotta a gyakorlatát -, Van Gelder és Pegan viszont ugyancsak vb-ezüstérmesként marad le az olimpiáról.