Vágólapra másolva!
A jamaicai Asafa Powell 9.74 mp-cel megdöntötte a férfi 100 m-es síkfutás világcsúcsát a Rietiben rendezett atlétikai Grand Prix-n. A korábbi rekordot 2005. június 14. óta szintén Powell tartotta 9.77 mp-cel, igaz, később ezt az amerikai Justin Gatlin beállította 2006. május 12-én.

A 24 éves Powell - aki a múlt vasárnap befejeződött oszakai világbajnokságon csak bronzérmet nyert - a selejtezők második futamában produkálta ezt az elképesztő eredményt.

A versenyt 1,7 m/s-os hátszélben rendezték, ez a megengedett értéken belül van még.

Érdekesség, hogy ekkorát utoljára 1999-ben Maurice Greene faragott a világcsúcson: az amerikai akkor Donovan Bailey rekordját javította meg öt századdal.

"Tudtam, hogy még idén világcsúcsot döntök" - mondta Powell, aki a fináléban 9,78-cal nyert. "A rekordot azért tudtam megdönteni, mert mindent úgy csináltam, ahogy az edzőmmel megbeszéltem."

Forrás: EPA

Powell az oszakai világbajnokságon 9,96-tal a harmadik helyen végzett. "Rossz napot fogtam ki, amikor láttam, hogy nem én vezetek, akkor pánikba estem és begörcsöltem. A formámmal nincs gond, ezt ma mindenki láthatta."

A klasszis az eredeti elképzelések szerint a múlt pénteki zürichi Golden League-viadalon is elindult volna, de nem tudott megegyezni a szervezőkkel a rajtpénzéről. Meg nem erősített hírek szerint Powell kevesellte a számára felkínált százezer dollárt.