Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb birkózó-világbajnokságának ad otthont Azerbajdzsán fővárosa, Baku, ahol a kötött- és szabadfogású férfiak, illetve hölgyek lépnek szőnyegre ezen a héten. Az első nap a kötöttfogású férfiak összecsapásaival kezdődött, rekordmezőnnyel, hiszen mindhárom súlycsoportban több mint negyven ország versenyzői mérlegeltek. Lőrincz Tamás olimpiai kvótát nyert a magyar csapatnak, miután az ötödik helyen zárt, míg Kliment László és Oláh Tibor nem jutott a legjobb nyolc közé.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Bakuból

Homokviharra ébredtek a versenyzők a Kaszpi-tenger partján, de ez a válogatottunk tagjait egyáltalán nem zavarta, mert az első fordulóban mindannyian győzelemmel mutatkoztak be. Az 55 kilogrammos Oláh Tibor a palaui Elgin Elwaist tanította móresre emeléseivel. Egy súlycsoporttal feljebb Kliment László az indiai Ravinder Singhet győzte le nagyon magabiztosan, míg a tavalyi év Európa-bajnoka, Lőrincz Tamás, cseh druszáját Tomas Sobeckyt intézte el két menetben.

Biztató volt a kezdés, ám mielőtt nagyon örömködni kezdett volna a magyar tábor Oláh Tibor kikapott Ildar Hafizovtól, és miután az üzbég fiú nem jutott el a döntőig, kiesett. A mérkőzés után csalódottan nyilatkozott a Váci Forma SE sportolója: "Jó formában vártam a világbajnokságot, a felkészülési versenyeken is hoztam az eredményeket, ezért duplán bosszant, hogy ilyen korán kellett búcsúznom."

A ferencvárosi Kliment László a második fordulóban taktikus csatában verte meg német ellenfelét, Jurij Kohlt, a találkozót egy remekbeszabott emelés döntötte el. A negyeddöntőben a japán Szaszamoto Makoto állta útját a 13 kilót fogyó magyar fiúnak, ám mivel ázsiai ellenfele a fináléba jutott, bizakodva várhatta a vigaszági mérkőzéseket.

Sajnos azonban nem a szánk íze szerint alakultak a dolgok, ugyanis a fehérorosz Jurij Dubinyin a folytatásban legyőzte Klimentet, aki szomorúan értékelt az [origo]-nak: "Megtörtem a japán mérkőzést követően, mert biztos vezetésem tudatában nagyot hibáztam, és ezzel az ázsiai ellenfelem jutott tovább."

Már csak egy birkózónknak drukkolhattunk, Lőrincz Tamás a második kanyarban a tőle megszokott vehemenciával dobálgatta Kadirov Jazgeldit, aki hiába kért tanácsot türkmén edzőjétől, nem találta ellenszerét a ceglédi birkózónak. Nem járt jobban az iráni Ali Mohamad sem, akit a 66 kilogrammos Lőrincz olyan erővel vágott a szőnyeghez, hogy félő volt, orvost kell hívni. A tusgyőzelem vastapsra késztette a szakértő publikumot.

Az elődöntőbe jutásért a hazaiak egyik kedvence, az olimpiai bajnok Farid Manszurov következett a sorban. A hatalmas sportcsarnokban mintegy 3000 szurkoló buzdította kedvencét teli torokból, nem mindennapi hangulatot teremtve. Az első menetben talán ez zavarhatta meg a magyart, mert az azeri sportoló pörgetését követően előnyben várhatta a folytatást.

A második etapban Lőrincz előtt adódott kiváló lehetőség, ám ellenfele gáncsolta, de a szőnyegbíró nem merte lefújni a szabálytalanságot, és ezzel elúszott a találkozó, de a világbajnokságtól nem kellett búcsút vennie Lőrincznek, hiszen a bakui születésű Manszurov döntőbe jutott.

A vigaszágon a venezuelai Endrix Arteagát múlta felül, majd a bronzmérkőzésen az amerikai Justin Harry Lester erősebbnek bizonyult Európa-bajnokunknál. A mérkőzése után lakonikusan foglalta össze az eseményeket: "A kvótának természetesen örülök, de gyűlölök veszíteni, és most kétszer is volt benne részem." Lőrincz Tamást mindenképpen dicséret illeti, hiszen rendkívül erős mezőnyben nyerte el repülőjegyét a kínai fővárosba.

A következő napon ismét három kötöttfogású versenyzőnknek szoríthatunk, 74 kilogrammban Bácsi Péter perui ellenfélel, kezd. A 84 kilósok között Fodor Zoltán litván vetélytársat kapott, míg a 96 kilogrammos Kiss Balázs német riválisa legyőzősével juthat a legjobb 16 közé. A délelőtti program kezdését a szervezők korábbra hozták, mert a három súlycsoportban összesen 153-an indulnak harcba a világbajnoki érmekért.

kötöttfogás, 55 kg:
1. Hamid Soryan Reihanpour (Irán)
2. Eun Csol Park (Koreai Köztársaság)
3. Nazir Mankijev (Oroszország) és Kristijan Fris (Szerbia)
...13. Oláh Tibor

60 kg:
1. David Bedinadze (Grúzia)
2. Szaszamoto Makoto (Japán)
3. Ji Hjun Jung (Koreai Köztársaság) és Eusebiu Diaconu (Románia)
...12. Kliment László

66 kg:
1. Farid Mansurov (Azerbajdzsán)
2. Steeve Guenot (Franciaország)
3. Nyikolaj Gergov (Bulgária) és Justin Harry Lester (Egyesült Államok)
5. Lőrincz Tamás