Vágólapra másolva!
Mexikóvárosban, a sakkvilágbajnokság hatodik fordulójában Lékó Péter világossal 21 lépésben remizett a világranglista-vezető éllovas Viswanathan Ananddal. Gyorsan megosztozott a ponton az örmény Levon Aronjan és az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik is. Az izraeli Borisz Gelfand szépen túljátszotta a minőséget áldozó orosz Alekszander Morozevicset. A második nyerésével Gelfand befogta az éllovas Anandot. Nagy csata dúlt az orosz háziderbin. Alekszander Griscsuk kettős gyalogáldozattal, majd tisztet beáldozva kezdeményezett. Kölcsönös időzavarban azonban hiába nyert vezért a legfiatalabb résztvevő, Peter Szvidler kiharcolta a döntetlent. A viadal első félidejének utolsó játéknapján Lékó sötét lesz Morozevics ellen.

Mexikóvárosban, a sakkvilágbajnokság hatodik játéknapján Lékó Péter ismét remizett. Nagymesterünk a vb első helyen kiemelt sakkozójával, a világranglistát vezető, éllovas Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton. A spanyol megnyitás Arhangelszki-változatában 12 lépést villámgyorsan lehúztak a küzdő felek, ekkor Lékó hosszabban gondolkodott. Anand visszanyerte az áldozott gyalogot, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

Tökéletesen bevált Kramnyik felkészülése. A katalán megnyitású játszmában ezúttal az orosz világbajnok volt a sötét, és más stratégiát választott, mint két fordulóval korábban Griscsuk vele szemben. A tegnapi vereségtől megingott Aronjannak nem voltak ellenére a cserék.

Remek csatát vívott az orosz Alekszander Griscsuk és a vezérszárnyon "parkoló" Peter Szvidler. A mezőny legfiatalabb résztvevője az éles változatban két gyalogot és tisztet áldozott ellenfele középen rekedt királya elleni akcióban, amely kis híján győzelméhez vezetett. A játszma befejező részében kölcsönösen időzavarba kerültek, Szvidler szerencsés kézzel megmenekült.

Harmadszor szenvedett vereséget Alekszander Morozevics. Túlzottan is merész változatára az izraeli Borisz Gelfand alaposan felkészült. Moro nem tudta megtagadni önmagát, a világos gyalogszerkezetet minőségáldozattal rombolta szét. Gelfand azonban megteremtette tisztjei között az összhangot, kiskombinációval nyert végjátékra egyszerűsített. A nyeréssel a viadal doyenje Ananddal holtversenyben vezet.

Forrás: [origo]

A 6. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) döntetlen (Katalán megnyitás, 22)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszander Morozevics (orosz, 2758) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 50)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Félszláv védelem, 41)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) döntetlen (Spanyol megnyitás, 21)

A verseny állása:
1-2.Viswanathan Anand és Borisz Gelfand 4 pont
3-4. Alekszander Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik 3,5
5-6. Lékó Péter és Levon Aronjan 2,5
7-8. Peter Szvidler és Alekszander Morozevics 2

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A 7. forduló párosítása:
Anand - Griscsuk
Kramnyik - Gelfand
Morozevics - Lékó
Szvidler - Aronjan