Vágólapra másolva!
Mexikóvárosban befejeződött a sakkvilágbajnokság első félideje. Az indiai exvilágbajnok, a világranglista-vezető Viswanathan Anand félpontos előnnyel, három győzelemmel és négy döntetlennel zárta a hét fordulót. Anand a hetedik játéknapon Alekszander Griscsukra mért vereséget, s ezzel megfosztotta veretlenségétől az orosz nagymestert. Lékó Péter mindent megpróbált, hogy kicsiholja a győzelmet Alekszander Morozevics ellen, de az orosz sakkozó ezúttal nem hibázott. Lékó hat remi mellett egyszer kikapott az első körben. Izgalmas játszmában osztozott meg a ponton Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand. A sötéttel játszó Gelfand a remivel megőrizte második helyét, félpontos előnyét a világbajnokkal szemben. A viadal második félidejében a résztvevők ellenkező színelosztással ismét összecsapnak, Lékó világossal Griscsukkal játszik a nyolcadik fordulóban.

Az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Viswanathan Anand félpontos előnnyel fejezte be a nyolcfős, kétfordulós sakkvilágbajnokság első félidejét. A hetedik játéknapon Alekszander Griscsukot győzte le, megfosztva veretlenségétől a várakozáson felül szereplő orosz sakkozót. A spanyol megnyitás ún. Anti-Marshall változatában az indiai exvilágbajnok ismét megmutatta óriási klasszisát, vezércsere után pozíciós előnyét a végjátékban a tőle megszokott pontos játékkal érvényesítette.

A világranglista-vezető Anand az első körben jó játékot nyújtott, az egyetlen kritikus partijában kiharcolta a döntetlent a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Az exvilágbajnok tiszteletet parancsoló, 2905-ös performance-teljesítményt ért el.

Remek csatát vívott Kramnyik a világbajnokság meglepetésemberével, a viadal doyenjével, az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Gelfand a félszláv védelem ún. Anti-Meráni változatában felvállalta az elméleti vitát, és jól állta a sarat. Bátran rohamozott a világos király ellen, a 33. lépésben a hosszúsánccal egyenlítette ki végleg esélyeit. A remivel Gelfand megőrizte félpontos előnyét Kramnyik előtt. A második körben Gelfand négyszer lesz világos, mindkét nagy riválisa, Anand és Kramnyik ellen is övé lesz a kezdés joga.

Lékó Péter partija sokáig bizakodással töltötte el híveit. A megnyitásban a mellékvari nem zavarta őt meg, az orosz Alekszander Morozevics nem állt valami fényesen. Morozevics a torna során először játszott rangjához méltóan. A skót megnyitású ütközetben Péter mindent megpróbált, hogy végre kicsikarjon egy nyerést. Moro jól megkavarta az állást 24.Be4 lépésével, Péter nem vállalta, hogy leadja vezérét bástya és két könnyűtisztért, időzavarban nem vállalta a nagy kalandot.

Forrás: [origo]

Mindketten eddig csalódást okoztak, nekünk Lékó a vártnál gyengébb teljesítménye fáj, oly sokan drukkolnak érte az éjszakai órákban is a világhálón. Nagymesterünkre a második félidőben négy világos parti vár majd, a szoros mezőnyben fel kell zárkóznia, ehhez több önbizalom, bátrabb játék szükséges.

Csalódás az orosz Peter Szvidler és az örmény Levon Aronjan eddigi szereplése. A spanyol megnyitás csereváltozatában 20 lépés után megegyeztek a döntetlenben. Az eddig lejátszott 28 játszmából 9 dőlt el. Anand, Gelfand és Kramnyik még veretlen, Lékó és Szvidler nyeretlen.

A 7. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 50)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Félszláv 40)
Alekszander Morozevics (orosz, 2758) - Lékó Péter (magyar, 2751) döntetlen (Skót megnyitás, 60)
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Levon Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Spanyol megnyitás, 20)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 5 pont
2. Borisz Gelfand 4,5
3. Vlagyimir Kramnyik 4
4. Alekszander Griscsuk 3,5
5-6. Lékó Péter és Levon Aronjan 3
7-8. Peter Szvidler és Alekszander Morozevics 2,5

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

A 8. forduló párosítása:
Aronjan - Morozevics
Gelfand - Anand
Lékó - Griscsuk
Szvidler - Kramnyik