Vágólapra másolva!
Két éve mindössze 18 esztendősen már harmadik helyen zárt a rotterdami cselgáncs Eb-n, a Rio de Janeiró-i világbajnokságon egy hete szerzett bronzérmével pedig sporttörténelmet írt Mészáros Anett: ő lett a sportág első magyar női vb-érmese. Mindazonáltal a Paksi Atomerőmű SE dzsúdósának nagy szerencséje volt ezzel az elsőséggel, a lebonyolításnak is köszönheti azáltal, hogy a 70 kg-ban pénteken rendezték a versenyt. Baczkó Bernadett az 57 kg-ban ugyanis szombaton lett bronzérmes.

- Nagy ünneplés volt a történelmi éremszerzése után? - kérdeztük Mészáros Anettet.
- Sajnos nem jutott rá idő. Aznap este szóba sem jöhetett, olyan későn ért véget a verseny. Az eredményhirdetés után doppingvizsgálatra kellett mennem, mire ezzel is végeztem, majdnem éjfél volt. A szállodába fél 1-re értem haza, a szobatársam, Perge Ilona már aludt, neki másnap volt a versenye. A hátra levő napokban pedig szét voltunk szóródva, a csapat egyik fele itt volt, a másik ott.

- Mivel telt a szombatja és a vasárnapja?
- Szombaton segítettem bemelegíteni a fiúknak, Braun Ákosnak és Ungvári Mikinek. Reggel 9-kor már indult a busz ki a csarnokba. És vasárnap is kint voltam, szurkoltam a Csernoviczki Évinek, Burján Lacinak és Bor Barnának. Gyorsan eltelt a négy nap.

- Azt azért nem hiszem, hogy egyszer sem ment ki a Copacabanára!
- Tényleg egyszer fürödtem az óceánban, de meglehetősen hideg volt a víz.

- Olyan hírek érkeztek haza, hogy a vb-n a rendezés igencsak kaotikus volt. Mit érzett ebből?
- Az első nap valóban sokat csúszott a versenyprogram, Ákosnak pedig később tévedésből a női verseny logóját varrták fel a dzsudogijára, és ebben nem is engedték fel a szőnyegre. De igazából nem voltak nagy kellemetlenségeink, ha csak azt nem említem, hogy a légkondicionálótól mindannyian megfáztunk... Az viszont nagy pozitívum volt, hogy a versenyek a közönség jóvoltából remek hangulatban zajlottak. A bronzmeccsem után engem is megünnepeltek.

Forrás: [origo]

A magyar cselgáncssport első nő vb-érmesei: Mészáros Anett és Baczkó Bernadett

- Amikor meglátta a sorsolását, hitte volna, hogy érmes lesz?
- Ahogy a többiek, én is ahhoz tartottam magam, hogy egyáltalán nem foglalkozom a sorsolással, mindig csak a soron következő ellenfelemre koncentrálok. Az első meccsemen egy kínai lányt, a másodikon egy szenegálit vertem, a harmadik ellenfelem pedig az a francia Emane volt, aki végül megnyerte a vb-t. Már verten meg őt, mégpedig Párizsban, most viszont egy intés hiányzott ahhoz, hogy egyenlítsek. Kellemetlen ellenfél, jól áll a lábán, nem nagyon tudtam vele mit kezdeni, de így csak kevéssel kaptam ki.

- A vereség azonban azt jelentette, hogy az olimpiai kvótáért még tovább kell küzdenie.
- Ennek ellenére nem keseredtem el, és az olimpiai bronzérmes német Böhmöt sikerült legyőznöm, életemben most először. A spanyol Iglesias ellen újra a kvóta a tét, és amikor meglett, hatalmas kő esett le a szívemről. És jött a bronzmeccs. Nem igazán örültem, hogy a címvédő holland Bosch ellen kell mérkőznöm, mert még őt sem vertem meg eddig.
De most, már biztos pekingi indulóként abszolút nyugodtan álltam fel ellene, tudtam, hogy semmi vesztenivalóm nincs. Az is plusz erőt adott, hogy láttam, eléggé megtört, miután elveszítette a döntőbe jutásért vívott meccsét. S a szerencsét hozó kék színű ruhámban nekem is sikerült legyőznöm! Kemény meccs volt, de hála istennek tovább tudtam vinni egy dobást, amire vazarit kaptam, a hátra levő másfél percet pedig kihúztam. Nehezen fogtam fel, hogy dobogós vagyok, és egyúttal a magyar cselgáncs első női vb-érmese. A szállodai szobámban alig tudtam elaludni, kimentem az erkélyre, ott nézelődtem, és próbáltam feldolgozni, mi is történt velem.

- Most már a pekingi olimpia körül is foroghatnak a gondolatai.
- A vb-ről öt európai jutott ki, és kontinensünkről még további öten kvalifikálhatják magukat. Pekingben biztos ott lesz a japán, a koreai és a kínai versenyző, talán egy ausztrál is, szóval nem lesz egyszerű a feladat. Sokan azt vallják, hogy az olimpiára nehezebb kijutni, mint ott helytállni. Én még nem tudom, erről mit gondoljak, és még nem is tűztem ki semmiféle célt magam elé. Egyelőre még örülök, hogy kijutottam az olimpiára!

Az 57 kg-ban Baczkó Bernadett ugyancsak bravúros menetelés után kapaszkodott fel a dobogóra. A KSI 21 éves, tavaly Eb-5. helyezett versenyzője többek között legyőzte az athéni olimpiai bajnok német Bönischt, majd a tavalyi Eb-n aranyérmes francia Harelt is.

"Bönischt már vertem meg korábban is, ahogy én dzsúdózom, a stílusom egyáltalán nem fekszik neki. Ha legközelebb meglát, szerintem biztosan nem fog örülni... Igazából a francia lány elleni győzelmem az értékesebb, ellene még soha nem nyertem. Nehéz sorsolásom volt, mert az 57 kg-ban az európaiak nagyon jók, és nekem kizárólag európai ellenfelek jutottak. Rögtön azzal a lengyel lánnyal kezdtem, akitől az idei Eb-n nagyon gyorsan kikaptam, de most ezzel nem törődtem, mindenki ellen megvolt a taktikám. Csak a spanyol Fernandezzel, a súlycsoport legnagyobb alakjával nem bírtam, de remélem, legközelebb őt is legyőzöm. Életem első felnőtt világbajnoksága hatalmas élmény volt számomra a színes forgataggal, és persze az éremmel. S még Rio de Janeiro jelképéhez, a Krisztus-szoborhoz is feljutottam" - újságolta el Baczkó Bernadett.

Fábik Tibor