Vágólapra másolva!
A Mexikóvárosban zajló sakkvilágbajnokság 11. fordulójában ismét remekelt az éllovas Viswanathan Anand. A világranglista-vezető indiai exvilágbajnok a szicíliai védelem Najdorf-változatában nehéz, küzdelmes játszmában nyert az orosz Alekszander Morozevics ellen. Vishy pontosabban számolt, értékelt ellenfelénél, és látványos kiskombinációval kápráztatta el a sakkrajongókat. Vishy negyedik győzelmével másfél pontos előnyre tett szert. Komoly nyerőesélyt szalasztott el Lékó Péter. Az örmény Levon Aronjannal szemben előnybe került a jól előkészített változatban, de egy fölösleges gyaloglépéssel ellenjátékhoz juttatta ellenfelét, 56 lépés után remiztek. Borisz Gelfand döntetlennel is megőrizte második helyét. Komoly kritika érte a világbajnok Vlagyimir Kramnyikot 13 lépéses remijéért. A szabadnap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat, Kramnyik-Lékó összecsapás lesz, Anand sötéttel az orosz Peter Szvidlerrel mérkőzik meg.

Gyors döntetlennel kezdődött a világbajnokság 11. fordulója. Az orosz háziderbin Alekszander Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik az orosz huszárjátékban 13 lépésben remiztek. A befejezést követő sajtótájékoztatón az újságírók nem kímélték a világbajnokot, elég élesen kritizálták a címvédőt a túlzott békülékenységéért, s nem fogadták el Kramnyik mentegetőzését, hogy nagyon kifárasztotta őt az előző két játszmája. Mindezt Miguel Cordoba Illescas spanyol nagymester mondta el az ICC internetes honlapnak adott interjújában.

Kramnyik régi szekundánsa és barátja a világbajnok sikertelenségének egyik okát abban látja, hogy fizikailag nem készült elég jól a nehéz versenyre. Egyúttal dicsérte Viswanathan Anand remek felkészülését, hiszen sötéttel is számtalan olyan harcos változatot készített elő, amely esélyt adott számára, hogy nyerésre játszhatott. Szenzációsnak nevezte a Kramnyik-Anand előző fordulóbeli összecsapást.

Az esélyek latolgatásában kicsit előre is szaladtak, mert már a Kramnyik-Anand világbajnoki döntő esélyeit latolgatták, ahol a spanyol sakkozó 51-49-re Kramnyikot ítélte esélyesebbnek. Megjósolta, hogy Anand megnyeri Morozevics elleni partiját, és nem tévedett, a játszma Vishy győzelmével ért véget.

A szicíliai védelem Najdorf-változatának egyik divatos elágazásában vívtak meg. A korábbi játszmákból jól ismert koreográfia alapján alakult a parti, különböző oldalra sáncoltak. Anand a vezérszárnyon hadakozott, Morozevics a királyszárnyon keresett ellenjátékot, támadta az f3 és h3 világos gyalogokat. A 30. lépés környékén éleződött ki a csata, a sötét vezérszárny gyalogok elhullottak, Moro a királyszárnyi gyalogok leütésével kárpótolta magát.

Forrás: [origo]

Anand huszárja jobb tiszt volt, mint az orosz nagymester futója. Az időellenőrzés után Morozevics hosszasan gondolkodott, és biztosak voltunk abban, hogy nem a védekezésre helyezi a hangsúlyt, hanem h szabadgyalogjában bízott. Anand is "megrágott" minden lépést, figyelmesen számolt, és látványos kiskombinációval fejezte be az összecsapást. Az indiai exvilágbajnok az első körben még "megkegyelmezett" Morozevicsnek, ezúttal nem hibázott, az újabb nyeréssel másfél pontra növelte előnyét.

Forrás: [origo]

Nagyon biztatóan alakult Lékó Péter játszmája Levon Aronjannal szemben. Péter "meghallotta" szurkolói óhaját, és 1.d4-gyel kezdte a partit. A vezérindiai védelmű küzdelemben egy meglepő, de nagyon hatásos cserével előnybe került. Mindkét nyílt vonalat uralta, d5-ön szabadgyalogja volt, a feltételek adottak voltak, hogy visszavágjon az örmény nagymesternek az első félidőben elszenvedett vereségéért. Egy óvatlan gyaloglépés azonban elegendő volt, hogy az örmény olimpiai bajnok gyalogáldozattal ellenjátékot kapjon.

Elgyengült nagymesterünk a nemrég még oly reményteljes szabadgyalogja. Lékó Péter a meggyengült sötét királyállás ellen próbált támadást összehozni, bástyájával betört az alapsorra, de Aronjannak sajnos volt védelme. A küzdelem végül lépésismétléssel lett remi. A döntetlen leginkább az izraeli Borisz Gelfandnak tetszett, aki viszonylag remivel is megőrizte második helyét.

A 11. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2792) - Alekszander Morozevics (orosz, 2758) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 56)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Angol megnyitás, 22)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) döntetlen (Orosz huszárjáték, 13)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Levon Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Vezérindiai védelem, 56)

A világbajnokság állása:
1.Viswanathan Anand 7,5 pont
2. Borisz Gelfand 6
3-5. Vlagyimir Kramnyik, Lékó Péter és Levon Aronjan 5,5
6. Alekszander Griscsuk 5
7-8. Peter Szvidler és Alekszander Morozevics 4,5

A világbajnokság táblázata:

Forrás: [origo]

A csütörtöki 12. forduló párosítása:
Aronjan - Gelfand
Kramnyik - Lékó
Morozevics - Griscsuk
Szvidler - Anand