Vágólapra másolva!
A Mexikóban zajló sakkvilágbajnokság 13. fordulójában Lékó Péter könnyed játékkal győztes le az orosz Alekszander Morozevicset. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában nagymesterünk kihasználta a sötét hadállás szerkezeti gyengeségeit, h szabadgyalogja elindult győzedelmes útjára, Morozevics a 33. lépésben után feladta a reménytelen küzdelmet. Lékó Péter egyedül negyedik az utolsó forduló előtt. Nehéz csatát vívott a sötéttel játszó éllovas Viswanathan Anand az orosz Alekszander Griscsukkal. A világranglista-vezető indiai exvilágbajnok 73 lépésben harcolta ki a remit, amellyel megtartotta egypontos előnyét. Anand az utolsó játéknapon Lékóval játszik, világossal fél pontra van még szüksége ahhoz, hogy a sakktörténelem 15. világbajnokaként köszönthessük. Az izraeli Borisz Gelfand világossal kiremizte a címvédő Vlagyimir Kramnyikot, megőrizte második helyét, és az orosz világbajnokkal szemben a félpontos előnyét.

A vártnál jóval könnyebben győzte le Lékó Péter a világranglista ötödik helyezettjét, Alekszander Morozevicset. Az orosz nagymester a szicíliai védelem Richter-Rauser változatában gyorsan hátrányba került.

Tisztjeinek nem volt tere, állásában gyalogszerkezeti gyengeségeket is felfedezett nagymesterünk, aki pontos játékkal használta ki a győzelmet. Gyors visszavágás volt a tegnap Vlagyimir Kramnyiktól elszenvedett vereségért. Egyikőjük se látta a partiban a 21...Hxc5 22.dxc5 e5! lehetőséget, amelyben sötét kicsit kedvezőbben is állhatott volna.

A fontos nyeréssel Péter feljött a negyedik helyre, és az utolsó fordulóban az éllovas Viswanathan Anandnak Lékó Pétertől még fél pontot kell "elrabolnia", hogy világbajnokként köszönthessük a mezőny egyik legszimpatikusabb tagját.

Az indiai exvilágbajnok nagy küzdelemben megmentette gyaloghátrányos bástyavégjátékát. A vb legfiatalabb résztvevője nem az utolsó helyen szerénykedne, ha a kritikus pillanatokban szerencsésebb kézzel húzott volna. Alekszander Griscsuk minden lépést nagyon alaposan "megrágott", a 15. lépésben igazi bombát helyezett el a térfélen, ezt az indiai nagymester biztos kézzel hatástalanította. A sorozatos cserék bástyavégjátékhoz vezette, ahol Anand helyzetét gyaloghátrány nehezítette. A világranglista-vezető végül maga is szabadgyalogot képzett a királyszárnyon, és tempóra tudta bástyáját feláldozni.

Forrás: [origo]

Folytatta remek szereplését az izraeli Borisz Gelfand, a címvédő Vlagyimir Kramnyik meráni változatát hatástalanította. Átmeneti gyalogáldozattal fejlődési előnyre tett szert, esélye lett volna a hatodik sorra előretört szabadgyaloggal még jobban megnehezíteni az orosz világelső életét. Gelfand azonban nem volt telhetetlen, a remivel tökéletesen boldog és elégedett volt. Bonyolult csatában osztozott meg a ponton Levon Aronjan és Peter Szvidler. Az orosz nagymester változatlanul nyeretlen, az örmény olimpiai bajnok betegen is elcsípett tőle egy fél pontot.

A 13. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 1750) - Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Angol megnyitás, 46)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) döntetlen (Szláv védelem, 26)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) döntetlen (Félszláv védelem, 73)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Alekszander Morozevics (orosz, 2758) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 33)

A világbajnokság állása:
1.Viswanathan Anand 8,5 pont
2. Borisz Gelfand 7,5
3. Vlagyimir Kramnyik 7
4. Lékó Péter 6,5
5. Levon Aronjan 6
6-8. Alekszander Griscsuk, Peter Szvidler és Alekszander Morozevics 5,5

Forrás: [origo]

Az utolsó forduló párosítása:
Anand - Lékó
Kramyik - Aronjan
Morozevics - Gelfand
Szvidler - Griscsuk