Vágólapra másolva!
Kulcsár Krisztián bejutott az elődöntőbe a szentpétervári vívó-világbajnokság férfi párbajtőr versenyében, ezzel már biztos érmes. A többi magyar kiesett.

Imre a 32 között a hazai közönség támogatását élvező Anton Avgyejevvel nem bírt, végig hátrányban volt, igaz, csak egy-két találattal. Sok együttes akció akadt, a vége 13-15 lett.

Kovács a címvédő Vang Lejjel találkozott a második fordulóban. Az elején mindkét vívót passzívnak ítélte az asszóvezető, ezért sárga lapot mutatott fel nekik, és máris következett a második háromperc. Ebben Kovács - remekül semlegesítve Vang támadásait - 4-0-ra ellépett. Ezzel együtt nem lehetett megnyugodni, mert még sok volt hátra, a kissé túlsúlyos, de ezzel együtt is higanymozgású kínai nagyon is veszélyesnek tűnt.

A második szakasz 5-1-gyel zárult, s hátra volt még három perc, ami nagyon lassan telt. Vang 7-5-re és 8-6-ra felzárkózott, folyamatosan mozgott, ugrált, ijesztgetett, mégis Kovács volt eredményesebb. 13-9-nél nagy üvöltéssel - "gyerünk, még!" - buzdította magát a magyar párbajtőröző, aki korábban, a szünetekben a pást szélén ülve s meditálva igyekezett koncentrálni a feladatra. Aztán két szép találattal befejezte az asszót (15-9).

A 16 között azonban kikapott az olasz Diego Confalonieritől. Nagy taktikai csata zajlott a páston, 8-8-ig együtt ment előre a két vívó. Aztán az olasz többször pontosan szúrt (8-12), Kovács pedig már - érthetően - nem volt nyugodt. 11-13-nál még felcsillant a remény, de a következő két találatot Confalonieri adta (11-15).

Kulcsár Bas Verwijlennel vívott, a továbbjutás kiélezett csatában dőlt el. A holland 8-3-as vezetésre tett szert, aztán Kulcsár egyenlített (8-8). 12-12-nél a holland sportszerűen nem kért egy találatot, mert földet szúrt. Majd Kulcsár adott tust, ezt követően Verwijlen lámpája gyulladt ki, Kulcsár viszont vitatta az akció szabályosságát. Ezért kapott egy sárga lapot, de azt elérte, hogy visszanézzék a videofelvételt. A találatot nem adták meg, Kulcsár viszont piros lapot is kapott, ezzel mégis a hollandé lett egy pont. 13-13 után következett a ráadás. Kulcsár volt a kedvezményezett, a holland egy másodperc alatt nekirontott, vesztére (14-13).

Kulcsár a 16 között azzal az Anton Avgyejevvel vívott, aki egy körrel korábban Imre Gézát búcsúztatta. Az elején a magyar vívónak ment jobban, 4-1-re, 5-2-re, 7-4-re is vezetett, aztán az orosz elkezdett felzárkózni. A második három perc 11-10-es magyar vezetéssel zárult, nem sokkal később azonban 11-11-re, majd 12-12-re módosult az állás. Sőt, Avgyejev 12-13-nál és 13-14-nél már vezetett.

Kulcsár többször úgy kapott találatot, hogy túlságosan közel került a jóval kisebb termetű ellenfeléhez, aki a "közelharcban" gyorsabb és pontosabb volt. A kétméteres Kulcsár távolról akciózott eredményesen, így ezt kellett erőltetnie a végén. Komoly izgalmak közepette - a többi páston már befejeződtek a küzdelmek, s mindenki erre a párharcra figyelt - előbb egyenlített, majd ismét egylámpás akciót hajtott végre (15-14).

Az utolsóként versenyben maradt magyar vívó a negyedik asszóját is egy tussal nyerte, ezúttal az ukrán Makszim Hvoroszt ellen lépett pástra. Az első három perc után 2-0-ra, a másodikat követően 4-3-ra vezetett, a vívóidő lejártakor pedig 8-8 volt az állás. Ismét következett az idegtépő ráadás, de most nem Kulcsáré volt a kedvezmény, ami azt jelentette, hogy ha lejár az egy perc és nem esik találat, akkor az ukrán nyer. Kulcsár ennek megfelelően agilisan lépett fel, elkezdte leszorítani ellenfelét a pást végébe, és egy "összeakaszkodásnál" kigyulladt a piros lámpa, a magyar tábor pedig örömujjongásban tört ki, mert megszületett a küldöttség első szentpétervári érme.

Kulcsár magyar idő szerint 16:30 óra után vív az elődöntőben a korábban Kovács Ivánt búcsúztató olasz Diego Confalonierivel.

Eredmények:
a 64 között:
Kovács - Szaka Sunszuke (japán) 15-13
Kulcsár - Fabian Kauter (svájci) 15-14
Imre - Tarsch Bakos (kanadai) 15-14
Adrian Pop (román) - Boczkó Gábor 9-8

a 32 között:
Kovács Iván - Vang Lej 15-9
Kulcsár Krisztián - Bas Verwijlen (holland) 14-13
Anton Avgyejev (orosz) - Imre Géza 15-13

a 16 között:
Kulcsár Krisztián - Anton Avgyejev (orosz) 15-14
Diego Confalonieri (olasz) - Kovács Iván 15-11

negyeddöntő:
Kulcsár Krisztián - Makszim Hvoroszt (ukrán) 9-8
Diego Confalonieri (olasz) - Ulrich Robeiri (francia) 15-13
Eric Boisse (francia) - Silvio Fernandes (venezuelai) 15-13
Jérome Jeannet (francia) - Dmitro Sumak (ukrán) 15-12