Társoldalunk:

Marion Jones: egy atlétasztár csúfos végzete

2007.10.06. 12:58

Marion Jones - korábban kiszivárgott ígéretének megfelelően - pénteken vallomást tett a New York-i kerületi bíróságon, ahol elismerte, hogy hazudott, amikor azt állította, soha nem használt doppingszereket. Az amerikai atlétasztár a sajtó képviselőinek a bíróság előtt bejelentette visszavonulását.

Forrás: [origo] A nap sportvideója: Marion Jones sírva kért bocsánatot

A háromszoros olimpiai bajnok atléta egy, a The Washington Post című lap tudomására jutott levélben írta meg családtagjainak és barátainak, hogy - igaz, tudtán kívül, de - doppingszereket használt 1999-től két éven keresztül, és ezt a bíróság előtt is elmondja pénteken.

Az "a tiszta" nevű szteroidokat tartalmazó szert - amelyet a BALCO laboratórium készített - akkori edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki állítása szerint neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Jones beismerése után az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) elnöke a 2000-es sydneyi olimpián szerzett három arany-, és két bronzérmének visszaadására szólította fel a 31 éves vágtázót.

"Ms. Jones-nak ezek után lépnie kell, és mielőbb visszaszolgáltatnia olimpiai érmeit, amelyeket a szabályok megszegésével szerzett" - nyilatkozta keményen Peter Ueberroth.

"Rossz döntésével becsapta a sportágát, csapattársait, ellenfeleit, országát és saját magát. Most itt a lehetősége, hogy jól döntsön."

Forrás: EPA

Amikor mosolyogni tudott egy diadal után

Jacque Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elsősorban reményét fejezte ki, hogy Jones vallomása hozzásegítheti a NOB-ot a BALCO laboratóriummal kapcsolatos doppingbotrány teljes felderítéséhez.

"Nagyon szomorú nap ez a sport számára. Az egyetlen pozitívum ebben az egészben talán csak annyi, hogy bevallotta az igazat, ami várhatóan sokat segít majd a BALCO-botrány felgöngyölítésében. A NOB 2004 óta szeretné kideríteni, hogy a San Franciscó-i laboratórium tevékenysége milyen mértékben befolyásolta az olimpiai eredményeket" - reagált a NOB első embere.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) egyik vezetője, Travis Tygart jelen volt a White Plains-ben tartott tárgyaláson, és a vallomás után elsősorban a nyomozati szervek munkáját dicsérte.

"Mindenki, aki tiszta sportot szeretne, köszönetet mondhat a helyi ügyészségnek és a BALCO-ügyben nyomozóknak, mert az ő eredményes munkájuk kényszerítette ki az igazságot." - jelentette ki Tygart, aki azt nem tudta megmondani, hogy az USADA új eljárást indít-e Jones ellen.

Nem kis fölénnyel nyerte meg a 100 métert Sydneyben


Marion Jones a bíróságon egy másik ügyben is beismerő vallomást tett: elmondta, korábban hamisan állította, hogy volt élettársa, Tim Montgomery nem tett 25 ezer dollárt a számlájára. Gyermeke apját, Montgomeryt doppingbotránya mellett hamis, illetve lopott csekkekkel szerzett több millió dolláros csalással is vádolják, és Jones ennek az ügynek a nyomozása során nem mondott igazat a kérdéses csekkről.

A 2000-es olimpia egyik legnagyobb sztárját hamis tanúzásért akár hat hónap börtönbüntetéssel is sújthatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK