Vágólapra másolva!
Floyd Landis amerikai kerékpáros a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, hogy visszaszerezze a doppingvétség miatt elvett 2006-os Tour de France-elsőségét.

"Tudom, hogy az ellenem zajló akció egyszerűen hibás, és most minden energiámmal azon leszek, hogy bebizonyítsam, tisztán nyertem" - mondta Landis, akit szeptember 20-án egy háromtagú választott bíróság talált bűnösnek, ezért kétéves eltiltással büntette, valamint megfosztotta a tavalyi Tour-győzelmétől.

A kerekes a 17. szakasz után produkált pozitív mintát, amelyben túl magas tesztoszteronszintet mutattak ki. Ezek után a USADA, az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége a viadalon levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is újraellenőriztette, és az egyik francia laboratóriumban - speciális módszerekkel - elvégzett vizsgálatok szintén magas tesztoszteronértéket mutattak ki. Az ártatlanságát hangoztató sportoló a laborban elkövetett hibáknak tulajdonította az eredményt.

A bírák - Patrice Brunet, Richard McLaren és Christopher Campbell - 2:1 arányban gondolták úgy, hogy a 31 éves kerekest meg kell fosztani végső győzelmétől (a tavalyi Tour-győztes ezzel a spanyol Oscar Pereiro lett), valamint érvényben kell hagyni kétéves eltiltását, amely 2007. január 30-tól lépett életbe.

Forrás: EPA

Amennyiben a fellebbezés nem jár sikerrel, Landis lesz az első, akit győztesként diszkvalifikálnak a Tour 105 éves történetében. A CAS-nál lefolytatott eljárásban a szurkolók is segítenek neki, már több millió dollárt utaltak át a versenyző alapítványa javára.

A lausanne-i székhelyű nemzetközi bíróság közleménye szerint - ha nem sürgős az eset - általában a fellebbezés beérkezését követő négy hónapon belül születik döntés. Jelen esetben ez február eleje.

Közben a spanyol szövetség bejelentette, hogy hétfőn Madridban köszöntik majd a Landis kizárása miatt az első helyre kerülő Oscar Pereiro Siót, aki ekkor veszi át a győztesnek járó sárga trikót.