Vágólapra másolva!
Ha csak egy mérkőzésre is, de újra visszatérhet cselgáncsválogatottunkba Kovács Antal. Az olimpiai és világbajnok paksi klasszist pénteken egy bemutató erejéig mindenképpen láthatjuk a budapesti Szaszaki-kupán, s elképzelhető, hogy a magyar-japán válogatott találkozón is tatamira lép.

Kicsiszaburo Szaszaki japán mester száz évvel ezelőtt járt Magyarországon, hogy a dzsúdó megalapítója, Dzsigoro Kano megbízásából népszerűsítse hazánkban a sportágat. S bár a Magyar Judo Szövetség csak 1953-ban alakult meg, idén az első lépések megtételésének már a centenáriumát ünnepelhetjük. A Pestszentimrei Sportkastélyban pénteken ebből az alkalomból kerül sor a Szaszaki-kupára, amelynek megvalósulásában az olimpiai és vb-bronzérmes Ozsvár Andrásnak, valamint Csörgő Tamás atomfizikusnak vannak elévülhetetlen érdemei.

Utóbbi egy konferencián találkozott Kicsiszaburo Szaszaki unokájával, Sodzsi Nagamija professzorral. A japán tudós magyar kollégájához fordult, hogy segítsen neki egy példányt találni nagyapjának a cselgáncsról Magyarországon írt könyvéből. S az Országos Széchenyi Könyvtárban elő is került egy kötet. Érdekesség, hogy a művet azóta újra kiadták, és még a japán császár is kapott belőle egy példányt.

Kicsiszaburo Szaszaki mester emléke előtt tisztelegve a pénteki Szaszaki-kupának a fő programja a magyar és a japán férfi válogatott két fordulóból álló összecsapása lesz. S bár mindkét együttes tartalékos felállásban lép tatamira, ha csak egy mérkőzésre is, de újra visszatérhet a válogatottunkba Kovács Antal. Az olimpiai és világbajnok paksi klasszist egy bemutató erejéig mindenképpen láthatjuk a tatamin, s elképzelhető, hogy a japánok ellen is harcba száll.

A Pestszentimrei Sportkastélyban pénteken 15 órakor kezdődő, egész estét betöltő rendezvényen fellépnek szumósok, aikidósok, kempósok, karatésok, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség cselgáncsozói, a kulturális program részeként pedig néptáncegyüttest, fúvószenekart és japán doboscsoportot is láthat a közönség.

A Szaszaki-kupát megtiszteli jelenlétével Maruis L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke is.