Vágólapra másolva!
Hetek óta nincsenek irigylésre méltó helyzetben a teniszsztárok. Nyikolaj Davigyenkót és Philipp Kohlschreibert fogadási csalásokkal gyanúsítják, miközben egyre többet emlegetik a teniszmaffia kifejezést, Martina Hingis kokaingyanúba keveredett, s visszavonult, míg Tommy Haas úgy véli, a Davis-kupa szeptemberi elődöntője alatt megmérgezték. Összegezzük a fekete krónika egy-egy mozzanatát!

A fogadási botrány elmélete hosszú ideje fennáll, főként azért, mert szemben a csapatsportágakkal, itt nem kell sok embert belevenni, elég egy-egy versenyzőt megkeresni, megkenni, aki sérültet jelent, esetleg "formán kívül" játszik, s máris ott a nagy nyeremény.

Az internetes fogadóirodák elterjedésével a lehetőségek tárháza végtelenné vált, ez próbálta kihasználni az olasz Alessio Di Mauro, akit a férfi tenisztornákat szervező ATP kilenc hónapos eltiltással sújtott. Bűne csak annyi volt, hogy tavaly novembertől idén júniusig összesen 120 alkalommal tett fel az interneten kisebb-nagyobb összegeket a találkozókra. Igaz, arra nem találtak bizonyítékot, hogy a saját meccseire is fogadott volna.

A másik főbűnösnek kikiáltott orosz Nyikolaj Davigyenko az augusztusi sopoti viadalon lábsérülésre hivatkozva feladta a meccsét a világranglistán 87. argentin Martin Vasallo Arguello ellen. A brit Betfair fogadóiroda azonnal jelezte az ATP-nek, hogy az átlagosnak mondható összeg több mint tízszeresét, összesen hétmillió dollárnak megfelelő összeget tettek fel erre a meccsre, főleg Vasallo Arguello sikerére, ráadásul az első szett után, melyet az argentin játékos simán elveszített 6:2-re... Az érintettek váltig tagadtak, a címvédő Davigyenko azzal védekezett, hogy neki igazolása van ATP orvosától arra, hogy lába nem volt játékra alkalmas.

Az oroszt egyébként 2000 dollárra már megbüntette az ATP, mert a szakemberek úgy vélték, a múlt havi szentpétervári torna egyik mérkőzésén, a horvát Marin Cilic ellen nem küzdött eléggé. Davigyenko sikeresen fellebbezett, így nem kell befizetnie a 2000 dollárt.

Komoly csapás érte a világranglista 32. helyén álló Philipp Kohlschreiber is. A német teniszezőt saját hazájában érte támadás, a Die Welt című napilap ugyanis megnevezte őt, mint azon 30 német, argentin, olasz és orosz éljátékos egyikét, akik folyamatosan csalnak meccseiken.

Forrás: EPA

"Teljesen sokkolt a hír, az sportszerűtlen és botrányos lépés volt a lap részéről, hiszen besározta a nevemet. Profi sportember vagyok, aki mindig a győzelemre hajt. Az ügy elrendezését a német szövetségre és az ATP-re hagyom" - nyilatkozta Kohlschreiber.

Georg von Waldenfels, a Német Teniszszövetség elnöke azt mondta, kapcsolatba lépnek a versenyzővel, hogy megvitassák az esetet és a teendőket, míg az ATP szóvivője csak annyit reagált, a szervezet nem foglalkozik szóbeszéddel és spekulációval.

A Die Welt persze megpróbált bizonyítékokkal is szolgálni, a lap szerint Kohlschreiber október 4-én, a metzi tornán például "abnormális vereséget szenvedett" a francia Jo-Wilfried Tsongától...

A külföldi sajtó leleményességére érdekes ötleteket vetett fel, s szinte javaslatokat sugallt a teniszszervezeteknek, hogy milyen irányban vizsgálódjanak. Lássunk pár példát az egyébként annyira nem is földtől elragaszkodott elméletekből!

  • Miért nem mentette át tavaszi kiváló formáját őszre Rafael Nadal?
  • Miért nem képesek a Williams-lányok egész évben sérülésmentesen játszani?
  • Néhány éve miért nem tűnt fel senkinek, Anna Kurnyikovának akadt olyan sorozata, amely során 10 mérkőzésen összesen 182 kettős hibát vétett? Ezt miért a rossz technikájának tudták be?