Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Mihail Botvinnik Sakk-klubban zajló Tal-emlékverseny nyolcadik fordulójában Vlagyimir Kramnyik világossal rendkívül izgalmas partiban legyőzte Sahriyar Mamedgyarovot. Negyedik győzelme a torna megnyerését jelentette számára. Az orosz exvilágbajnok bátran vállalta a legvadabb bonyodalmakat, de ebben jó partnere volt azeri ellenfele. Kölcsönösen nagy időzavarba kerültek, a kapkodásban Kramnyik látványos nyerést hagyott ki, majd Mamedgyarov hibázott. Lékó Péter a spanyol megnyitás cserevarijában remizett a norvég Magnus Carlsennel.  A spanyol Alekszej Shirov az izraeli Borisz Gelfanddal szemben kiharcolta a döntetlent, megőrizte második helyét. A hétfői utolsó játéknapon Lékó sötét lesz holtversenyes társa, Gelfand ellen. Kramnyik az ukrán Vaszilij Ivancsukkal mérkőzik meg, aki még nyeretlen a tornán.

Moszkvában a sakkozás 14. világbajnoka, a mexikói vb után exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik rácáfolt a kétkedőkre, hogy csak párosmeccseken képes csúcsteljesítményre. A 20-as kategóriájú Tal-emlékverseny megnyerésével bizonyította, hogy remekült felkészült versenyző, és nemcsak pozíciós állásban tud alkotni. Bonyolult partihoz két sakkozóra van szükség, hogy mindketten vállalják a bonyodalmakat, nem térnek ki az izgalmak elől.

Meglepő megnyitás, Sahriyar Mamedgyarov nem akart hosszasan elemzett változatban csatázni az exvilágbajnokkal. Kramnyik nem késlekedett a reakcióval, h4-h5-tel nyitotta a h vonalat, mindkettőjük királya így középen rekedt.

Forrás: [origo]

Mamedgyarov kockázatot vállalt a b2 gyalog leütésével, és kezdődtek az izgalmak. Gyorsan fogyott a gondolkodási idejük, Kramnyik a gyalogért cserébe kezdeményezett, az azeri nagymester futója kötésbe került. Az orosz exvilágbajnok a 30. lépésben kihagyott egy látványos nyerést, de nem volt ideje végigszámolni a tisztáldozat következményeit. Sahriyar megkönnyebbülhetett, de királya rossz helyre lépett, és ismét bajba került.

A sötét király elleni akció kombinálva az a szabadgyalog erejével tornagyőzelmet érő nyerést jelentett! Kramnyik a nyolc forduló során 2922-es performance-pontszámot ért el. Már tornagyőztesként játszhatja utolsó partiját az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, aki még nyeretlen a viadalon. Színtelen játszmában osztozott meg a ponton az amerikai Gata Kamskyval a Tarrasch-védelem egyik veszélytelen elágazásában.

Forrás: [origo]

Csalódást okozott Lékó Péter újabb remije. A spanyol megnyitás csereváltozatában nem okozott gondot 16 éves ellenfelének, a norvég Magnus Carlsen könnyen biztosította a fél pontot. A spanyol Alekszej Shirov megőrizte második helyét. Az orosz huszárjátékban kockázatokat vállalt, végül nehézségek árán megmentette partiját az izraeli Borisz Gelfanddal szemben.

A 8. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Borisz Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Orosz huszárjáték, 43)
Lékó Péter (magyar, 2755) - Magus Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Gata Kamsky (amerikai, 2724) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) döntetlen (Vezércsel, 34)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) 1 - 0 (Szabálytalan megnyitás, 42)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) döntetlen (Vezércsel, 18)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 6 pont
2. Alekszej Shirov 4,5
3-6.Magnus Carlsen, Borisz Gelfand, Dmitrij Jakovenko és Lékó Péter 4
7-9. Sahriyar Mamedgyarov, Gata Kamsky és Vaszilij Ivancsuk 3,5
10. Jevgenyij Alekszejev 3

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

Az utolsó forduló párosítása:
Dmitrij Jakovenko - Alekszej Shirov
Sahriyar Mamedgyarov - Jevgenyij Alekszejev
Vaszilij Ivancsuk - Vlagyimir Kramnyik
Magnus Carlsen - Gata Kamsky
Borisz Glfand - Lékó Péter