Vágólapra másolva!

Transzszexualitása miatt vonul vissza egy német rúdugrónő

Transzszexualitása miatt bejelentette visszavonulását Yvonne Buschbaum többszörös német bajnok rúdugrónő.

"Évek óta férfiként élek egy női testben, ezt a kettősséget képtelen vagyok tovább elviselni, ezért döntöttem úgy, hogy befejezem a versenyszerű sportolást, és kizárólag magammal törődök" - mondta a 27 éves versenyző, akinek 4,70 m az egyéni csúcsa rúdugrásban.

"A látszat és valóság közötti hatalmas ellentmondás az egészségemre is káros hatással volt, biztos vagyok benne, hogy a lelki egyensúly hiánya az egyik kiváltó oka volt az Achilles-ín-bántalmaimnak, melyek végigkísérték pályafutásomat. A krónikus sérülések, betegségek mindig lelki okokra vezethetők vissza."

Buschbaum kijelentette: soha nem doppingolt és nem szeretné, ha az egykori NDK-s súlylökőnőhöz, Heidi Krügerhez hasonlítanák. Krüger nagy mennyiségű férfihormon-készítményt használt, aminek következtében olyan változások következtek be a testében, hogy visszavonulása után átoperáltatta magát és jelenleg Andreas Krüger néven él.

Buschbaum még nem döntötte el, hogy "átalakíttatja-e" magát férfivé.

"Logikusnak tűnne ez a lépés, de ehhez még nem érzem elég erősnek magam. Egyelőre megkönnyebbültem, hogy a nyilvánosság elé álltam a titkommal. Bízom benne, hogy mindenki megfelelően tudja kezelni ezt a hírt."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2004 óta transzszexuális sportolók részvételét is engedélyezi a nyári-, illetve téli játékokon.

"Ha meg is műtenek, a férfiak között biztosan nem fogok versenyezni, a sportpályafutásomat végleg lezártam."