Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendezi  a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert  tartozását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). A MOB azért döntött így, hogy megőrizze a magyar sport nemzetközi megbecsülését, áll a szervezet indoklásában, később azonban behajtja a pénzt a két atlétán, akik korábban február végére ígérték a tartozás törlesztését.

A NOB november 20-án kelt levele szerint a 35 ezer svájci frankból még 23 600-zal (3,6 millió forint) tartozik az athéni olimpián doppingvétsége miatt aranyérmétől megfosztott két versenyző. Annus 15 ezer frankos, Fazekas pedig 20 ezer frankos perköltségéből utalt át eddig 5700-5700 frankot.

"A két versenyző még idén átutal egy nagyobb összeget, február végéig pedig a teljes összeget törleszti" - mondta Pál T. Gábor, a két atléta sajtótitkára. "Tisztában vannak vele, hogy fizetni kell és fizetni is fognak, hiszen csak így kaphatják vissza felfüggesztett versenyzői jogukat. Február végén téli dobó ob-t rendeznek, ahol szeretnének rajthoz állni, utána pedig következik a felkészülés a pekingi olimpiára."

Ugyanakkor a MOB jelezte, a magyar sport érdekében kifizeti a tartozást. "A Magyar Olimpiai Bizottság sem a múltban nem vállalta át, sem a jövőben nem fogja átvállalni a vétkesnek talált magyar sportolóktól a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által követelt perköltségeket" - közölte Molnár Zoltán ügyvezető igazgató. "Annus Adrián és Fazekas Róbert esetében a MOB ugyan rendezi a NOB által újabb és újabb felszólító levelekben követelt tartozást, ám ezt az összeget a későbbiekben be fogja hajtani az atlétikai szövetségen keresztül, minthogy hivatalosan ezzel a szervezettel áll kapcsolatban. A MOB azért fizet, hogy megőrizze a magyar sport nemzetközi megbecsülését, továbbá a szervezet presztízse ne csorbuljon a nemzetközi olimpiai mozgalmon belül.

Bíztunk abban, hogy az atlétikai szövetség vezetése is felismeri annak a jelentőségét, hogy alig 250 nappal a pekingi olimpia rajtja előtt miért fontos a NOB-bal ápolt kapcsolat kiegyensúlyozottsága és az athéni olimpia óta nyitott doppingdosszié lezárása. Sajnos nem így történt, ezért vagyunk kénytelenek mi lépni. Fontos megjegyezni, hogy a MOB elnöke korábban bejelentette, a pekingi olimpia előtt valamennyi sportág szövetségi vezetőitől és szövetségi kapitányától írásos garanciát kér arra, hogy az olimpiára küldött sportolóik tiszta eszközökkel készültek, és az olimpián tiszta eszközökkel fognak versenyezni. Aki ezt a nyilatkozatot nem vállalja, annak a sportágnak a képviselői nem fognak elutazni Pekingbe. Egyszersmind a szövetségekkel és a versenyzőkkel kötött és megkötendő szerződések arról is rendelkeznek, hogy bármilyen, az olimpián elkövetett doppingvétségből eredő, a magyar olimpiai mozgalomra kirótt, vagy azon számon kért pénzbüntetést, perköltséget a MOB továbbhárítja az érintett szövetségre és sportolóra, a támogatóinktól és a NOB-tól kapott forrásokat ugyanis a becsületesen készülő olimpikonokra fordítjuk, nem pedig a vétkesekre."

A két versenyző tartozása miatt a MOB tájékoztatta a NOB-ot, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) jelenlegi vezetését nem akkreditálja a pekingi ötkarikás játékokra. A MASZ fegyelmi eljárást indított a két sportoló ellen.