Vágólapra másolva!
Gyárfás Tamás elmondása szerint a kedden történtek után még inkább nyomatékosították úszóiknál, hogy kötelesek eleget tenni a Magyar Antidopping Csoport (MACS) követelményeinek.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke az után nyilatkozott így, hogy a MACS doppingszakemberei újabb ellenőrzést tartottak az olimpiai bajnok Kovács Ágnesnél a Kőér utcai uszodában, de a kedd reggeli vizitnél más úszóktól - így az olimpiai bronzérmes,világbajnok Cseh Lászlótól - is vettek vér- és vizeletmintát.

Pontosabban utóbbival semmi gond nem volt, a vérvétel viszont nem sikerült, mivel a szükséges vákuumcsövek hibásnak bizonyultak, nem működtek, így az ellenőrök a többszöri szúrás és sorra eredménytelen vérvételi kísérletek után dolgavégezetlenül távoztak. Cseh Lászlót kétszer szúrták meg, Kovács Ágnest háromszor - a WADA, a nemzetközi szervezet kódexe maximum három próbálkozást enged meg az ellenőrnek.

"A felvetésre, hogy mi lesz, ha a vérvétel háromszor is sikertelen, részünkről az a válasz fogalmazódott meg, hogy úszóink negyedszerre, de ha kell, akkor ötödszörre is nyújtsák a karjukat" - fogalmazott a távirati irodának Gyárfás Tamás.

"Tény, hogy doktor Kausz István csapatorvos a mai napra Kovács Áginak könnyített edzést kért edzőjétől, de akkor is: a MACS mindenkori igényének eleget kell tenni. Ági az ominózus első esetet követően, vagyis azóta, hogy a Roger Moore-féle találkozás adta problémakörrel szembesültünk, november 8-án vett részt önszántából ellenőrzésen, aztán a magyar bajnokságon, most pedig, amikor a szövetség igényének tett eleget, volt ez a sikertelen vérvétel, aminek megismétlésére természetesen számíthatunk.

Figyelemre méltó, hogy Cseh Laci esetében csak két sikertelen vérvételre került sor, Áginál háromszor próbálkoztak. Ez is mutatja, hogy a megítéléskor a mostanság sokat emlegetett női kvóta érvényesül, a gyengébb nem itt nem szenved hátrányt" - mondta a MÚSZ-elnök.

"Tisztában vagyok a MACS tevékenységének súlyával, értékével, mégis elgondolkodtató, hogy néhány nappal a december 13-án induló debreceni Eb-t megelőző vizsgálatok legnagyobb eredménye, a sikertelen próbálkozások után, csak az lehet: a majdani megnyitón a magyar csapat nem csak arról lesz felismerhető, hogy egységes piros-fehér-zöld melegítőben jelenik meg, hanem a felkötött karokról is..." - fogalmazott Gyárfás Tamás.

Kovács Ágnes így nyilatkozott: "A doppingvizsgálat szabályszerűen zajlott, a vizeletminta adásával semmi gond nem volt. A vérvételkor viszont az a probléma merült fel, hogy hat vákuumcsövet is kipróbáltak, ám mind a hat selejtes volt, s a hatodik után az ellenőrök javaslatára félbeszakadt a mintavétel. Ezek után az ellenőrök írásban rögzítették: a mintavétel elmaradása a MACS hibájából történt. Amúgy a tegnap délutáni edzés a szokásosnál nehezebben ment, a jobb karom be van gyulladva, de bízom benne, hogy ennek semmilyen hatása nem lesz a jövő heti Európa-bajnokságon."

Gulyás László, a MACS szóvivője az esetre reagálva kijelentette: a MACS nem vadászik senkire, különösen nem magyar sportolóra, és állami megrendelésre végzi feladatát. "Kedden 8:05-kor jelentek meg a doppingellenőrök a Kőér utcában, hogy Kovács Ágnest, Cseh Lászlót, Dara Esztert és Szepesi Nikolettet ellenőrizzék. Az úszók és kísérőik megfelelően együttműködtek, rendben megtörtént a vizeletminta adása.

A vérvételt viszont megszakították az ellenőrök, mivel a nemzetközi gyakorlatban használt szett csődöt mondott. A jelentés szerint a véna megszúrása minden esetben szakszerű volt, Kovács Ágnestől és Cseh Lászlótól is kétszer próbáltak vért venni, utóbbinál ez másodszorra sikerült. Amikor az ellenőrök tapasztalták, hogy a tűhöz tartozó vákuumos cső nem működik, abbahagyták a vérvételt."

Gulyás László jelezte, kedd délután a Komjádi uszodában hét úszót ellenőriztek - köztük Gyurta Dánielt -, a mintavétel itt rendben lezajlott. Hozzátette, az ellenőrzések menetrendjét többek között a versenynaptár alapján állítja össze a MACS, az úszók mostani vizsgálatát a két hete rendezett rövidpályás ob, valamint a jövő héten sorra kerülő debreceni Európa-bajnokság is indokolja.

"Nem értem, mi szükség van arra, hogy minden doppingellenőrzésből folyamatosan botrányt csináljanak" - mondta az eset kapcsán Elbert Gábor sportszakállamtitkár. "A magyar ellenőrök évente több száz vizsgálatot végeznek el idehaza, valamint külföldön és soha sincs gond ezekből.

A mai ellenőrzés is arról szólt, hogy vizeletet és vért vettek, és ezek közül néhány nem sikerült. Előfordult ez már másutt és máskor is, de nem született belőle probléma. A magyar sportolóknak szerintem arra van szükségük, hogy nyugodtan, botránymentesen készülhessenek az elkövetkezendő nagy világversenyekre."